Вечер на християнското семейство се проведе в Ловеч (Галерия)

„Днес е празник много мил, с него Бог ни е благословил,
затова ще Му благодарим, че със семейство ни е надарил.“
С тези стихове, изпълнени от децата от първото православно частно начално училище „Св. Седмочисленици“ в Ловеч, започна вечерта, посветена на християнското семейство. Празникът бе в приземния храм „Въведение Богородично“ при катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч. След рецитала на децата с учител Еленка Щерева се представиха и останалите участници в продължил над един час концерт.


Както е известно, на 21 ноември Българската православна църква чества Въведение Богородично – Ден на християнската младеж и православното семейство. Сред гостите бяха Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова,председателят на Общинския съвет Петър Цолов, зам.-областният управител Илиян Тодоров, зам.-кметът Даниел Колев със съпругата си, Еленко Начев, началник на Регионалното управление по образованието –Ловеч, свещеници, много граждани.
Митрополит Гавриил посочи какво трябва да е истинското християнско семейство, като даде пример от най-отдалеченото село в епархията, където свещеникът и съпругата му се грижат за шест деца в две стаи.
В своето слово кметът Корнелия Маринова каза: „Днешният църковен празник е един от 12 големи православни празници. Той е голям празник, защото ни показва, че малките всъщност са големи, че децата са много важни за нас, възрастните. Мария била на три години, когато нейните родители я завели в храма, за да я посветят на Бога. Поставили детето на първото стъпало и то само се изкачило чак до последното. Това е едно от най-знаковите извисявания. Тази вечер ще чуем много песни и стихове от нашите мили деца, ще разгледаме изложбата с рисунки. Така и ние, възрастните, можем да се извисим.“
В пъстрата концертна програма взеха участие деца и ученици от ловешките детски градини и училища. Сред тях бяха представители на Неделно училище при Ловчанска Света Митрополия с ръководител Искра Маринова, детският църковен хор „Архангелский глас“ при Ловчанска митрополия с диригент Юлия Тодорова. учениците от група по религия V ,VI клас от ОУ „Христо Никифоров“ , деца от детските градини „Зора“ „1 юни“, „Мария Сиркова“ ,„Слънце“ и „Детелина“. Водещ беше Иванка Драгнева.
В предверието на приземния храм беше подредена изложба на религиозна тема с творби и рисунки на деца от училища в Община Ловеч.

Община Ловеч, пресцентър
22.11.2019 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.