Неоснователни и недоказани жалби атакуват ОИК Ловеч

Отхвърля като неоснователна и недоказана – такъв отговор получават повечето от жалбите, изпратени от активни граждани до Общинска избирателна комисия Ловеч (ОИК) в дните преди изборите. Повечето имена на тези „активни“ гражданите са известни от социалните мрежи – Павлина Гешева, Иван Минков, Данчо Заверджиев и сие.
Ето какви сигнали са подавали.


Започваме с жалбата на Павлина Гешева от 10 октомври за извършени пет нарушения, направени еднолично от кандидат-кмета Корнелия Маринова. Според Гешева кандидатът е в нарушение, когато участва в откриването на завод за авточасти ВОС в Баховица, защото открива фестивала „Младите в театъра“, защото ходи на вечер на поезията в КДК или пък посещава ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ кв. „Гозница“, както и на представянето на книгата „Без заглавие“ на Нася Кралевска в КДК. Гешева изпратила в подкрепа на жалбата си пет снимки и линкове към видеозаписи.
Налага се членовете на ОИК с часове да гледат приложените видео доказателства, за да установят очевидното – нарушение няма. Уточняват, че „в ИК (Изборен кодекс) не се съдържа забрана кандидатите за кметове да присъстват на различни публични събития. Като граждани кандидатите могат да посещават свободно различни мероприятия и участието им в изборите като кандидати не може да има за последица ограничаването на правата им като граждани да участват и присъстват на публични събития. В представения запис не се съдържа и призив за гласуване каквото е задължително като елемент на „предизборна агитация“.
Въобще никъде няма доказателства за извършена предизборна агитация, няма и твърдения, в какво се състои тя.
Истината е друга – за Гешева самото явяване на Корнелия Маринова се е превърнало в невербален призив за гласуване. Но това е вече медицински проблем, а не на комисията. Затова тя „ОТХВЪРЛЯ жалба с вх. № 87/10.10.2019 г., 12:31 ч., от Павлина Гешева като неоснователна и недоказана“.
По подобен начин гражданинът Слав Даков, кандидат за общински съветник , вижда нарушение от страна на Цветан Георгиев – действащ зам.-кмет на община Ловеч. Той, видите ли, взимал участие в предизборна среща и отговарял на въпроси.
Комисията установява, че посещението на Георгиев е в извън работно време и той има право да участва. Всички други действия на служителите на общинска администрация с оглед морална или етична преценка не са от компетенцията на ОИК Ловеч, се уточнява. В ИК не се съдържа забрана за заместник-кметове да присъстват на различни публични събития. Като граждани те могат да посещават свободно различни мероприятия и не може да се ограничават правата им като граждани да участват и присъстват на публични събития.
Жалбата се отхвърля!
Друг кандидат за общински съветник – Иван Минков, пък се жалва, че в Славяни лицето Петко Петков – кандидат за кмет на селото, не е предал ключовете за кметството, има достъп до записите на камерата на входа и до цялата документация. След проверка ОИК Ловеч, счита, че не са налице доказателства за нарушения на разпоредби на Изборния кодекс относно провеждането на предизборна агитация. Кандидатът е в отпуск съгласно изискването на чл. 161, ал. 1 от ИК. Относно останалите твърдения в жалбата за достъп до помещения, документация и др. на кметството на с. Славяни, ОИК Ловеч не е компетентна да се произнесе и следва жалбата да се изпрати по компетентност и произнасяне на Кмет на Община Ловеч.
Гражданката Галина Георгиева сочи в друга жалба, че същият кандидат за кмет в Славяни участва в „полагане на асфалт, като предоставя част от техника на земеделска кооперация“. Пет снимки сочат как се виждал в гръб кандидат-кметът да управлява превозното средство, което се използва за полагането на асфалт на ул. „Изгрев“.
Жалбата е неоснователна и недоказана, реши комисията.
Сигнал на Данчо Заверджиев пък сочи нарушение в агитационен материал на Корнелия Маринова, тъй като един надпис заемал по-малко от 10 на сто от лицевата площ. ОИК приема за сведение сигнала и заявлението от 16.10.2019 г. на Данчо Заверджиев. Указва се, че при необходимост Кметът на Община Ловеч трябва да премахне агитационния материал.

Какъв е изводът? Изберете си отговор.

Голям страх ги тресе някои хора! Търсят под вола теле! Не познават изборния кодекс и процес. Имат болезнена фиксация върху един кандидат. Изместен мисловен център.

Каквото и да изберете – прави сте.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.