При голям интерес в Ловеч бе открита изложба на Комисията по досиета

 

При голям посетителски интерес премина откриването на гостуващата в Ловеч изложба „Десталинизацията – дилемата на едно противоречиво десетилетие (1953-1964)”. Откриването стана на 16 октомври вечерта в Художествената галерия в присъствието на много ловчалии от всички поколения, особено на млади хора.


Събитието бе организирано от Община Ловеч и Комисията по досиетата, изложбата е направена с помощта на Държавна агенция „Архиви” и Националния музей на българското изобразително изкуство.
Проявата откри Венцислав Христов, който в момента изпълнява функциите на кмет на Община Ловеч. „За мен това десетилетие не е противоречиво, то си е много ясно, и аз пожелавам никога то не е се повтаря в нашата история“ – така Венцислав Христов репликира названието на изложбата. Експозицията представя 25 богати на информация табла, които разказват за България в периода след смъртта на Сталин, за краткото „размразяване“ в обществото и новата стагнация. Защото след заклеймяването на култа към личността на Вълко Червенков още през същото десетиление се заражда нов култ към Тодор Живков.
След това пред публиката последователно говориха гостите от Комисията по досиетата.
Екатерина Бончева припомни, че за пореден път гостува в Ловеч, разказа за дейността на комисията и похвали идеята на Община Ловеч да работи за постояването на мемориал на мястото на бившия концлагер „Слънчев бряг“ край града. „В цял свят се изграждат тези мемориали, само в България правим изключение“, каза Екатерина Бончева.
Ваня Жекова, също член на Комисията по досиета, припомни кои са характерологичните черти на диктатори като Сталин.
Марко Цветков, старши експерт в комисията, който е работил върху самата изложба, подчерта, че по темата е издадена отделна книга с пълна информация. Той обясни и рамкиращите години на прегледа – през 1953 почива Сталин , а през 1964 година Тодор Живков комплектова своя диктаторски режим, като заема първите държавни и партийни постове.
Изложбата предлага на посетителя изключително много документи и снимки. Виждаме как първоначално комунистическата партия заклеймява култа към личността на Вълко Червенков, а малко по-късно се ражда нов култ към Тодор Живков. Съпротива е имало (виж например карикатурата на Борис Димовски в приложените снимки), но тя бързо е жестоко цензурирана. Уволнени са редактори на издания, свалени от сцена са театрални спектакли, спрени са филми (“Животът си тече тихо”, “На малкия остров”, “Невероятна история”).
Експозицията може да се види в Ловеч до 10 ноември 2019 г. в Художествената галерия.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.