Конкурсът „И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!“ търси млади български таланти зад граница

За шеста поредна година Фондация „Шанс за децата и природата на България“ обявява Национален литературен конкурс „И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!“. Конкурсът е за написване на кратък разказ или есе на тема „Моето писмо към България“.

Темата на миналогодишното издание на конкурса бе “Моето писмо към България”. Престижно жури (от писатели, журналисти, преподаватели) отличи финалистите, a 25-те най-добри творби бяха издадени в книга.


Тази година литературният конкурс е насочен към всички български деца и младежи, живеещи в чужбина. „След изключителния интерес от страна на младите хора към темата в миналото издание, възникна идеята да организираме литературен конкурс за български таланти зад граница. Темата и условията са същите като целта е да издадем втора част на книгата “Моето писмо към България“, която да допълва първата. Искаме да съпоствим двете книги и така да разберем повече за младите хора, които не са в страната ни, да чуем техния “глас”, да научим какво ги вълнува и какво мислят за България. Най-хубавото е, че по този начин връстниците им тук в България ще имат възможността да прочетат тези разкази и есета“, споделя председателя на фондацията г-жа Лилиана Славова.
Конкурсът е част от проектите на Фондация „Шанс за децата и природата на България“ за подпомагане развитието на младите български таланти и за втора поредна година се осъществява с подкрепата и специалното участие на известния съвременен автор Радослав Гизгинджиев.
Гизгинджиев е завършил Българска филология във ВТУ “Св. Св Кирил и Методий“ и Кинорежисура в класа на Дочо Боджаков, набира популярност сред читателите в България с трилогията „Рай“: „Рай“, „Вратите“ и „Пеперудите“, която предизвика истински фурор и се нарежда в класациите на най-продаваните книги в страната, романът му „Повече от любов“ е сред най-предпочитаните книги за 2018 година, а вече е факт и последното му произведение „Лепири: Между Сянката и Светлината“, издадено през 2019.
Официалното награждаване на финалистите и представянето на книгата „Писмо към България от младите българи по света“ ще се състоят през месец май 2020 г.
Пълните услoвия на конкурса можете да намерите на http://www.forbgkids.org

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.