Абстрактна картина на ловешки художник влезе в учебник

Картината „Червено и нечервено“

Картина на ловешкия художник Николай Найденов, който е ярък представител на съвременното абстрактно изкуство, влезе в съвременен учебник. Картината се нарича „Червено и нечервено“, а учебникът е по изобразително изкуство за седми клас с автори Мариана Мойнова, Светослав Косев и Вяра Гунева-Георгиева.


„В творбата си Николай Найденов ограничава съзнателно формалните взаимоотношения и изразни средства, така че за възприятието остава само най-същественото“, пише под снимката. Творецът е представен в раздела за съвременно изобразително изкуство заедно със Станислав Памукчиев и други.
Учебникът съдържа 25 теми, разпределени в девет раздела, има кратки, ясни и точни текстове с много илюстрации. Присъствието на творец от Ловеч в такъв учебник е доказателство за широката палитра на местните творци, част от които творят абстрактно изкуство. За отбелязване е, че в Ловешко има само още един автор в тази трудна сфера – покойният художник от Лесидрен Петър Дочев (1934 -2005).

Николай Найденов

Николай Найденов е роден в Хасково, но живее и твори в Ловеч. Завършва през 1984 университета “Св.Св. Кирил и Методий”, Велико Търново, специалност живопис. Участва в редица изложби, като “Идентичности III”, 2013, “Зона Urban…”, 2011, “Реално – фикция” , 2010, и други.

Цветан С. Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.