Представиха с голям успех в Ловеч книгата на Нася Кралевска „Без заглавие“

k 2

Руси Чанев чете откъс от книгата

В препълнената зала на Клуба на дейците на културата в Ловеч на 7 октомври стана представянето на книгата на Нася Кралевска „Без заглавие. Рушители и строители на България“. Събитието протече в присъствието на авторката, тук бе и нейният съпруг Ерън Оуенс, както и със специалното участие на известния актьор Руси Чанев, проф. Евелина Келбечева (историк) и Христо Христов (разследващ журналист).


„Радваме се, че сме във възрожденския град Ловеч, ние имаме много добри връзки с Община Ловеч. Защо идваме с тази книга? Защото нашето общество до ден днешен е безпаметно и невежо за периода на комунизма. Книгата е мост между писанията на историците и множеството незнайни моменти от преживяното от нашия народ“, каза проф. Евелина Келбечева.
Избрани откъси от книгата бяха прочетени от Руси Чанев, като той също правеше коментари на текста.
Журналистът Христо Христов, който е основател на сайтовете desebg.com и pametbg.com и на фондация „Истина и памет”, проведе блиц-интервю на живо с авторката, а след това имаше и много въпроси и изказвания от присъстващите.
Критиката нарежда книгите на Нася Кралевска редом до „Записките по българските въстания“ на Захари Стоянов и „Строителите на съвременна България“ на Симеон Радев. Това, което се случи след 1989 г., в документалните свидетелства на Нася Кралевска получава концептуалната си осмисленост и завършеност, пише критиката.


Това е петото издание на „Без заглавие“ за 15 години, сега тя е допълнена с нова глава. Обиколката из страната е дело на фондация „Истина и памет
По време на представянето думата взе и Корнелия Маринова, която обяви, че сред главните приоритети в новата и предизборна програма е изграждането на Национален мемориален комплекс на жертвите на комунистическият режим на мястото на лагера на смъртта, печално известен с името „Слънчев бряг“.


Комплексът ще включва плочи с имената на преминалите през ада на лагера, параклис и образователен център с информационни табла. Гостите поздравиха Корнелия Маринова за последователната политика на Община Ловеч за подпомагане на проекти, свързани с опазването на паметта за жертвите на комунистическия режим и изразиха пълната си подкрепа към новото й начинание.


„Паметта за престъпленията от миналото трябва да се запази като условие за справедливост към жертвите и като залог, че историята няма да се забрави, а истината няма да бъде заменена! Да направим Национален мемориален комплекс на жертвите на комунистическият режим ще бъде нашият завет за идните поколения“, каза Корнелия Марина пред аудиторията.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.