Кметът на Ловеч пред в. „24 часа“: Инвеститорите са в Ловеч, защото подобрихме икономическата среда

Ден преди откриването на завода VOSS Automotivе край Ловеч, на 25 септември кметът на Ловеч Корнелия Маринова представя града в интервю за в. „24 часа“. В него тя казва:
Инвеститорите са в Ловеч, защото подобрихме икономическата среда.

Градът е отворен към собствените си граждани и към инвеститорите. Днес никой не може да каже, че е град на „феодали“, на кръгове по икономически интереси, твърди кметът
Ето пълния текст на интервюто:
Корнелия Маринова: Инвеститорите са в Ловеч, защото
подобрихме икономическата среда
Визитка
Корнелия Маринова е първи мандат кмет на Ловеч, избрана от ГЕРБ. Преди това е била председател на общинския съвет в града и депутат в 42-ото и 43-ото Народно събрание, в което е била и зам.-председател на комисията по образование. Преди да започне участието си в политиката, Маринова е дългогодишен директор на училище „Васил Левски“ в Ловеч. Сега е кандидат-кмет от ГЕРБ за втори мандат.

– Г-жо Маринова, Ловеч е един от градовете “заложници” на магистрала „Хемус“ . От години се говори за потенциала на регионите по пътя на бъдещата магистрала. Какво все пак се случва с тях в очакване “Хемус” най-после да стане факт?
– Ефектът от приближаващата към Ловеч от запад и изток магистрала усетихме още преди години. Потенциалните инвеститори винаги питаха какви са транспортните връзки на Ловеч със столицата и морето. Някои от тях вече са реални инвеститори при нас.
През нашия мандат дойдоха предприятия като бългapo-итaлиaнcĸият ĸoнcopциyм „Aнca Бopимa“ , фирмата за домашен текстил „Болан България“, финландската верига за бързо хранене „Хесбургер“ с един обект и предстои още един от типа „Драйв ин“. Най-вече привлякохме стратегически инвеститор от Германия – VOSS Automotivе, официалното откриване на завода е на 26 септември в индустриалния парк „Баховица“. Всичко това се отразява благоприятно на града. За първи път има спад на безработицата до 4,3% през юли тази година при 7,4 % през 2016 г. А инвеститорите дойдоха, защото подобрихме икономическата среда в общината.
– Почти 4 години, откакто сте в кметския кабинет. Какво според вас най-много се промени за този период?
– Не бих могла всичко да изброя в едно интервю, отчетът ми за мандата е около 200 страници. Все пак – изцяло реновирахме централната градска част, асфалтирахме крайните квартали – „Гозница“, „Дикисана“, а по ул. „Осъмска“ чак до най-отдалечените предприятия. Имаме изключително богат културен афиш. Във възход са драматичният театър, читалищата. Само тази година имаме над 400 културни събития. Премахваме незаконните гаражи и строежи, павилиони и разни пристройки.
Ловеч постепенно се нормализира, стана балансиран град и с предвидими рискове. Ловеч е отворен град към собствените си граждани, към гостите и туристите, към инвеститорите. Днес никой не може да каже, че това е град на „феодали“, на кръгове по икономически интереси. Всички работят в конкурентна среда.
– А с изпочупените плочки в центъра какво стана?
– Изпочупените плочки отдавна са в миналото. Сега центърът е изцяло обновен.
Санирахме много сгради, което подобри живота на 136 семейства. И продължаваме санирането.
Проведе се конкурс за архитектурна концепция за бившата казарма, която ще стане чудесен парк. Всичко това се случва при пълна прозрачност, сайтът на общината публикува всички проекти в конкурса. Нямаше съмнения в честността му, нямаше недоволни.
– Преди да влезете в политиката, бяхте учител и директор на училище. Как гледате в очите бившите си колеги сега от позицията на градоначалник?
– Учителите завинаги ще ми бъдат колеги. Най-спешното нещо по отношение на образователната инфраструктура сме го постигнали в десет училища и детски градини. Имаме медицинско обслужване навсякъде. Санирахме и ремонтирахме почти всички сгради, дворовете, децата имат прекрасни условия за обучение и здравословен живот.
– Община Ловеч приютява едни от най-романтичните кътчета в страната ни – Вароша, Покрития мост, Старо Стефаново, Деветашката пещера. Доколко се възползва общината от потенциала за културен и екологичен туризъм?
– България винаги е обичала нашия град, но в последните една-две години интересът към Ловеч като че ли нарасна още повече. При големите събития като Цветница, Люляковите вечери или рок-концертите няма свободни места по хотелите и къщите за гости. Ловеч е важна дестинация за патриотичния туризъм с паметника на Левски и музея в Къкрина. Важен пункт е за религиозен туризъм с новия и красив катедрален храм. Зоопаркът също привлича много посетители от страната.
– Явно имате и други амбиции, щом се кандидатирате за нов мандат. Какво ви мотивира?
– При евентуален втори мандат съм си поставила за цел три важни обекта за реализация – основен ремонт на спортната зала, изграждане на парка в бившата казарма и обновяване на зоопарка. В Ловеч е вторият по-големина зоопарк след столичния. Амбициите ни са да променим сегашния му вид с клетки и да го направим един от най-модерните. Тепърва ще търсим финансов ресурс.
Работа има много. Това ме мотивира. Искам да кажа още, че който и да е кмет, ще трябва да прави същите неща, ако иска да е полезен.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.