142 години от формирането на органи на съдебната власт в свободен Ловеч

 

На 31 август 2019 г. се навършват 142 години от създаването на съдебен съвет в Ловеч – предшественик на Окръжния съд в града. Той е част от новите държавни институции, които заменят ликвидираната в българските земи турска администрация. Така Ловеч става един от първите градове с формирани органи на съдебната власт, още преди окончателното Освобождение и възстановяване на българската държава.

Поради липсата на достатъчно юристи, първите съдии, които се избират в новосъздадените съдебни съвети в страната, са хора, които са без юридическо образование, но имат достатъчно авторитет в обществото, за да отсъждат при спорове.

Председател на съдебния съвет в Ловеч е свещеник Тодор Мишаков, а членове – Анастас Т. Кунчев (впоследствие председател на Окръжния съд и депутат от Ловеч в Учредителното събрание, което приема Търновската конституция на 16 април 1879 годна) и Яким Шишков (брат на Цачо Шишков). Основните им отговорности са решаването на граждански и углавни дела без политически характер.

Съдебният съвет действа до ноември 1878 година, когато с писмо на Търновския губернатор до ловешкия окръжен началник започват да се прилагат „Временни правила за устройство на съдебната част в България“. Именно в това писмо е упоменато, че „съдебните съвети.. отсега нататък трябва да се наричат Окръжни съдове“. (източник – Държавен архив – Ловеч, Фонд 25К, опис 1, а.е. 319)

Първите протоколи от заседания на Ловешкия окръжен съд са още от 2 януари 1879 година. Официалното откриване на съда е на 13 януари 1879 година.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.