В Ловеч готвят мултимедийна презентация по повод 60 години от създаването на концлагера „Слънчев бряг”

Регионална библиотекаа „Проф. Б. Цонев” в Ловеч ще представи мултимедийна презентация по повод 60 години от създаването на концлагера „Слънчев бряг” край града. Събитието ще се състои на 2 септември (понеделник) 2019 г. от 17:00 ч. в отдел „Изкуство”.


„Презентацията ще бъде съпроводена от изложба на книги по темата. Събрали сме всички известни и налични документи за концлагера, всички книги, с които разполага отдел „Краезнание“. Сред тях са „Бивши хора“ на Вили Лилков и Христо Христов, книгата за лагера на ловешкия автор Иван Минков, две книги на Стоян Райчевски и Фана Коларова, „Секретното досие за лагерите“ на Христо Христов и др.Идеята е да не се спира да се говори за близкото минало и за поуките от него“, каза директорът на библиотеката Юлияна Цаневана пресконференция в общината.


Началото на лагера край Ловеч е дадено през септември 1959 г. Политбюрото на ЦК на БКП на тайно заседание взема решение за създаването на концлагер до каменната кариера край Ловеч. 166 души от току-що закритото и разформировано Трудово-възпитателно общежитие (ТВО) в Белене са преместени в няколко изоставени бараки край Ловеч. Издевателствата и убийствата без съд и присъда се превръщат във всекидневие, каквото може да бъде преживяно единствено в създадената от Сталин система на трудови лагери (ГУЛАГ – Главно управление на изправително-трудови лагери).
През зимата на 1961 г. двама затворници успяват да избягат през бодливата тел на лагера. Милицията успява да ги задържи. При разпит в София бегълците се разприказват и разкриват ужасяващи подробности за тежкия труд и боя, на който всекидневно са подложени. Висши офицери на ДС успяват да подадат сигнал до ЦК какви безобразия стават зад лагерната ограда. На бърза ръка се сформира комисия на ЦК, която трябва да направи проверка в Ловешкото ТВО. Така на 24.03.1962г. специалната група оглавявана от члена на Политбюро Борис Велчев е готова с доклада си. В него се казва: „Според нас извращение на законността и социалистическия морал е целият режим, установен в общежитието. В сигналите до ЦК се изтъква, че някои от въдворените са умрели от нанесения им побой… Предлагаме ТГ в Ловеч и Скравена да се разформирова.”
Концлагерът в Ловеч е закрит при пълна секретност. Виновните са наказани с мъмрене по партийна линия. Осъдени няма, но през лагера на смъртта са преминали 1 501 души, най-малко 147 от тях са намерили смъртта си там.
Ръководител на лагера „Слънчев бряг” е бил Мирчо Спасов, заместник-вътрешен министър на НРБ. Като един от най-близките сподвижници на Тодор Живков, организира и ръководи лагерите край Ловеч и Скравена.
През 1990 г., за извършените зверства край лагера в Ловеч Спасов е изключен от БСП, а тогавашния президент Петър Младенов му отнема генералското звание. Срещу Спасов и ръководството на лагера в Ловеч е повдигнато разследване от тогавашния главен прокурор Иван Татарчев. Спасов прави самопризнания, като оправдава действията си с копиране на опита на съветските другари. На 8 юни 1993 г. е даден ход на делото, на което лично Иван Татарчев пледира за смъртни присъди. Спасов умира един месец след началото на делото, в дома си, където е под домашен арест.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.