Тръгна превантивна „африканска Коледа“ по ловешките села

Властта апелира към населението на Ловешка област за отговорно отношение към проблема с африканската чума по свинете (АЧС) и оказване на съдействие на институциите.
Макар и с малко закъснение, стопаните започнаха доброволно да колят преждевременно своите животни от „задния двор“. И се шегуват с горчивина, че това е „африканската Коледа“.

Опасността обаче е реална и на практика областта е обсадена от чумата.

Същевременно в социалните мрежи има опити за организация на съпротива срещу тези мерки. Ето какво пише един участник в „Забелязано в Ловеч“:
„Хора, вземете се в ръце, започнал е геноцид на народа ни, не се занимавайте с глупости, а помислете за това какво ще ядат децата ви след една година /френско, испанско и аржентинско месо…/. В Пазарджик ще има протест по този проблем, не е ли време и ние да се вдигнем?!“
Същественото при подобни призиви е, че тези от ФБ не отглеждат прасета, а онези с прасетата не влизат във ФБ. Проблемът с АЧС обаче си остава.


Според областната управа, към 1 август област Ловеч е чиста от АЧС. Взети са най-крути мерки за ограничаване на разпространението на заболяването, за да се съхрани свиневъдството и работните места, които то осигурява. Областната епизоотична комисия провежда през ден заседания за обсъждане на иначе динамичната обстановка в областта. Свиканото от областния управител Ваня Събчева заседание на Областния щаб за защита при бедствия бе с цел определяне на мерки за опазване на област Ловеч от навлизане на заразата от гранични области, където има АЧС, както и ограничаване на възможностите за разпространението й в свинефермите. Това стана ясно след проведеното заседание на щаба.

В област Ловеч има регистрирани четири индустриални свинеферми: в с. Александрово, където се отглеждат 2825 животни, с. Лесидрен с 3573 животни, с. Абланица с 1209 животни и м. Длъжковска с 351 животни.
За съхраняването на свинете, отглеждани там и запазване на този сектор и работните места в него, бе опредена 20-километрова зона около свинефермите, в които се преустановява отглеждането на свине в „заден двор“. Това е за общините Ловеч, Троян, Летница и Априлци във всички населени места, за община Тетевен – Български извор, Бабинци, Васильово, Галата, Гложене, Градежница, Малка Желязна, Рибарица, Черни Вит и град Тетевен. За община Угърчин разпореждането важи за селата Голец, Драгана, Кирчево, Лесидрен, Микре, Орляне, Славщица, Сопот и град Угърчин. В община Луковит се спира отглеждането на прасета за лично ползване в селата Пещерна, Торос и Дерманци, а за община Ябланица – в селата Брестница и Голяма Брестница.
Определени са места по републиканската пътна мрежа и пътища 3 и 4 категория, където ще бъдат организирани и разположени съоръжения за дезинфекция на преминаващи автомобили. Това е мярка, с която трябва да ограничим навлизането или преминаването на автомобили, които идват от области, където вече има АЧС.
Апелира се към местното население за отговорно отношение и оказване на съдействие на институциите, за да съхраним, ако е възможно област Ловеч от това заразно заболяване, призова областният управител. Тя подчерта ролята на ОД на МВР, които използват целия си възможен ресурс за контролни екипи, които проверяват вход-изходите на област Ловеч. Областният управител и членовете на Областния щаб за защита при бедствия отчитат ролята на местната власт в справянето с проблема и очакват отговорно отношение за справяне с проблема.
„Всеки ден следим обстановката в страната, в област Ловеч, обстановката е динамична и без сериозното отношение на институциите и местната власт, и разбиране от страна на стопаните трудно бихме съхранили област Ловеч чиста от АЧС“, подчерта още Ваня Събчева.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.