ВЪЗПОМЕНАНИЕ ЗА ГРЕЦ 1955 – 2015

 

 

 

 

 

 

 

На 31.07.2019 г. се навършиха 4 години без КРАСИМИР КРУМОВ – ГРЕЦ (1955 – 2015), писател, режисьор, драматург и теоретик. Да си спомним за него с един текст:

ОТ ТЪМНО ДО ТЪМНО. ДА ИМА ЗА ДЕЦАТА. НЕ СМЕ ЗА ЕДИН ДЕН
Неведоми пътища

***
Баба ставаше в тъмно, лягаше в тъмно. От тъмно до тъмно работеше. От тъмно до тъмно пееше. Денят й бе голям, почваше преди светлината, свършваше след светлината. Денят на баба бе ден. От тъмно до тъмно – тук се побираше най-многото светлина. От тъмно до тъмно – туй бе пътят на светлината.

***
… Душите се разпореждат с даването. Само душите не се свършват, от даването се увеличават…
Да има за земята, казваше небето и пращаше дъжд. Да има за корените, казваше земята и спускаше дъжд. Да има за хората казваха растенията и набъбваха от дъжда. Да има за децата казваха хората и отделяха от себе си сълзите на дъжда… Всички мълчаха в това приношение. Само душите работеха. Бе тихо, душите растяха. Душите се вдигаха към небето, пълни с дъжд. Даваха дъжда на небето, а то го даваше на земята. Само душите оставаха. Душите се вдигаха. И срещаха по пътя си дъжда, който падаше надолу.

***
Една млада продавачка в магазинче в село Корница ми обясни, че често давала от стоката си на вересия. Какво да правя, усмихна се тя с енергично жизнелюбие, каквото бях забравил, че съществува. Трябва да си помагаме, не сме за един ден!
Не сме за един ден! Ето кой разбира вечността!
Утре ще бъде като днес – това е проста идея, но малцина вярват в нея. Повечето хора вярваме в обратното – че днес е последен ден, последният ден…

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.