Делегацията на Община Ловеч се завърна от Лотошино с нов тристранен договор

Официалната делегация на Община Ловеч се завърна от побратимения град Лотошино,Федерация Русия, с нов тристранен договор, подписан при посещението в периода 3 – 5 юли т.г. Делегацията бе в състав кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова, председателя на Общинския съвет Петър Цолов и заместник-кмета Цветан Георгиев.


На 4 юли гостите от България разговаряха с ръководството на Лотошинския район и ръководителя Екатерина Долгасова. После заедно с ръководителите на областта и населените места посетиха Лотошинска гимназия № 2, Културно-спортния център и областния Дом на културата. Разгледани бяха още Покровския храм (1868 г.) в с. Микулино, Микулинската художествена галерия и краеведския музей, както и магазин „Ловеч“.
„Винаги сме щастливи да приветстваме нашите български приятели и сме убедени, че подобни контакти засилват още повече връзките и сближават двата братски народа – руският и българският ”, каза ръководителят на региона Екатерина Долгасова.
В отговора Корнелия Маринова отбеляза, че плодотворното сътрудничество между нашите народи има дълбоки исторически корени. „Винаги съм доволна, че съм на руска земя в Лотошинския район. От името на общността на Ловеч и от мое име пожелавам на жителите на Лотошинска земя просперитет, благополучие и увереност в бъдещето!“, каза Корнелия Маринова.
Тристранният договор бе подписан в Лотошинска гимназия № 2, която се развива под знака на “Руско-българското приятелство”. Гостите разгледаха новооткритата училищна сграда, отбелязаха красотата и функционалността на класните стаи, оцениха качеството на свършената работа.
След това Екатерина Долгасова, Корнелия Маринова и Валери Боркин подписаха споразумение за сътрудничество между администрацията на Лотошински район, Лотошинска гимназия № 2 и Община Ловеч, Република България.
Според документа сраните се ангажират да си сътрудничат в рамките на своите компетенции в областта на образованието, духовното и моралното образование, творческото, физическото и професионалното развитие на човека, да си взаимодействат по въпросите на подобряване на работата на духовно и морално ориентиране.
След кратка разходка по централната улица на село Лотошино, нашата делегация взе участие в засаждането на рози до Дома на културата. Тези цветя ще бъдат символ на приятелство между Лотошинския край и Община Ловеч, между руския и българския народ.
Гостите посетиха и изложба на детски рисунки, посветени на красотата на България, както и видеофилм за отношенията между двете общини. В с. Нововасилевское пред църквата „Покров на Света Богородица“ българите бяха посрещнати от свещеник Алексий Кошелев и свещеник Сергей Жарков. Гостите от Ловеч разгледаха църквата и се запознаха с историята на нейното възстановяване от руините. След това делегацията посети църквата на Архангел Михаил в с. Микулино – най-старата църковна сграда на Лотошинската земя.
Ръководителят на местния исторически музей Ела Григорович разведе гостите из музеите и художествената галерия. Българските гости бяха приятно изненадани от картините в галерията, както и от художниците, често с много трудна съдба.
Богата програма завърши с посещение на магазин „Ловеч“, собственик на който е Александър Сирбов, българин по националност. Представители на община Ловеч с удоволствие разговаряха със своя сънародник, който през годините допринася за укрепването на руско-българското приятелство.
(По материал на Пресслужба на администрацията на община Лотошино)
Снимки http://лотошинье.рф

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.