Поетеса възпя кинокритика Тодор Андрейков

Свилена Минк и Найден Ангелов

Поетеса възпя кинокритика Тодор Андрейков (64 г., 1933 -1997),  в специално стихотворение. Свилена Минкова, с творчески псевдоним Свилена Минк, е негова възпитаничка от ВИТИЗ, което обяснява стиховете за любимия професор. Творбата е поместена в книгата „Стъпки в хаоса“, която имаше премиера в библиотеката в Ловеч на 3 юли вечерта. Ето как завърша творбата:
„От филм за филм живееш ти,/ разказваш, пишеш, дискутираш./ Животът свършва с „Край“, уви,/ и често в полет се умира.“

Тодор Андрейков  гостува в ловешката библиотека през 1995 г.


Поетесата е плътно свързана с Ловеч. Родена съм в София, просто защото моите родители са били там студенти, разказа тя пред почитателите си. Свилена е учила в ловешката езикова гимназия, затова за нея говори нейният учител по литература Найден Ангелов (89г.). Той сравни поезията й с тази на Елисавета Багряна. На пианото пък бе внучката на поетесата – София, която участва в събитието с музикални интермедии.


Свилена Минкова Христова е завършила немска филология, специализирала в Дрезден, Мюнхен, Лайпциг и Виена. През 1985 г. специализира и „Кинопедагогика” във ВИТИЗ (сега НАТФИЗ), а впоследствие, заедно с кинокритика Тодор Андрейков създават кино „Глобус”. Автор е на редица статии, интервюта и материали, посветени на киното.  В Ловеч поетесата разказа колко важна роля е изиграла една нейна рецензия за филма  на Жан Виго̀  „Аталанта“ (1934). Текстът бил вдъхновен от поетичната сила на този филмов шедьовър. Тогава, след като прочел рецензията,  Тодор Андрейков я запитал дали пише и поезия.  С този въпрос той я тласнал към стиховете. Така, освен немския език и киното, Свилена Минкова се сдобила с нова страст – поезията.

„Стъпки в хаоса” е първата й книга, която съдържа 50 стихотворения, поместени в два раздела: „Гласове от сенките на дните” и „Рози за Вас”. Стихове са посветени още на Валери Петров, Пенчо Славейков, на Чарли Чаплин и други творци. Измисля и нови думи – „небилица“.

Стихотворението, дало име на стихосбирката, може да се види на снимката.

Самата корица на книгата е на София Бъзинска, а красивите черно-бели илюстрации са на художника Дамян Дамянов.
(НГ)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.