Актьорът Иван Юруков: Правя 12 роли в „ПИЛЕТО, КОЕТО КАЗВА КУ“

Иван Юруков

Известният актьор Иван Юруков говори на пресконференция в Община Ловеч по повод гостуването на неговия моноспектакъл „ПИЛЕТО, КОЕТО КАЗВА КУ“. Представлението е на 10 юли, сряда, от 19:00 ч. в Драматичен театър-Ловеч.
Текстът е на Александър Урумов по сборниците „Тиква“ и „Малкото име на дните“, а музиката е на Михаил Шишков – баща.


Иван Юруков, освен че играе, е и режисьор на спектакъла. „Това е своеобразна дисекция на съвременното общество, на съвременния човек, моят герой е смятан за неудачник, той изобличава човешките слабости, като оголва до болезненост своите“, каза актьорът.


Спектакълът е с времетраене 70 мин. Действието е едно динамично преминаване от история в история през несгоди на този човек. Актьорът пресъздава 12 персонажа за това кратко време, публиката ще усети емоцията и вълненията на героя, ще се смее с него, а от време на време и ще тъгуват, обяснява Иван Юруков.
Според него основното послание е, че човек доста често запълва времето си с неестествени и излишни въпроси и деяния, като измества основното нещо, а именно човещината. Като че ли човека избягва да е далече от природата. Човек трябва да си даде равносметка как е стигнал до тук и как да продължи от тук насетне. Всеки трябва сам да си зададе правилния въпрос, за да може да намери отговора.
Сътрудничеството на актьора с Ловешкия театър датира от преди пет години, когато направи спектакълът „Методът Грьонхолм“. С него е обиколил почти цяла България, сега има надеждата догодина отново да бъде в Ловеч с нов проект.
Идеята на „Пилето, което казва Ку“, е че всеки човек прилича на някакво пиле. Например полковникът е като петел – наперен и изкукуригал, има свраки – въртиопашки, които се бутат там, където не им е работата, има пауни – суетни и самовлюбени, има гълъби – кротки, ястреби – хищни, има и орли, но те са на изчезване. Конкретно в спектакъла пилето е сова, но през тези няколко истории човек разбира за много пилета.
На въпроса как се правят 12 роли в един спектакъл, звездата на Народния театър „Иван Вазов“ каза:
„През целия си театрален път до сега имам над 45 роли, в 45 различни представления, в много театри, но никога до сега не съм правил толкова много роли в един спектакъл, както сега. Това е едно предизвикателство, което всеки актьор рано или късно поема и се среща с такъв тип жанр, което според мен е много интересно и вълнуващо. Без да изпитвам страх, защото се чувствам готов за това.“
Досега спектакълът е изигран 56 пъти.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.