Легендата Ицко Финци гостува в Ловеч на 9 юли

Легендарният български актьор Ицхак Финци (86 г.) ще е гост на провеждащия се в Ловеч кинофестивал „Филмирай 2“ (9 -11 юли). От 17.30 часа в Регионалната билиотека „Проф. Беньо Цонев“ той ще чете откъси от книгата Budapest Noir на Вилмош Кондор.


Екранизация по същата книга пък ще може да се гледа същата вечер от 21.00 часа на площада пред Ловчанско читалище, където ще бъде монтиран голям киноекран и ще бъдат поставени столове.
Филмът Budapest Noir (2017) разказва за мистериозно убийството в Будапеща през 1936 г., точно както Унгария се готви да се примири с Хитлер. Младо красиво момиче е намерено мъртво и никой не иска да разследва – с изключение на Гордън, който е репортер и има чувството, че нещата не са такива, каквито изглеждат.
Ицхак Финци завърша актьорско майсторство във ВИТИЗ през 1955 г. и веднага става любимец на киното и театъра. Известен е от популярните филми „Козият рог“, „Преброяване на дивите зайци“, „Вилна зона“, „Закъсняло пълнолуние“, Миграцията на паламуда,  включително от снимания в Старо Стефаново „Моторът“ (2017).
През 2006 г. заедно с режисьора Лиза Боева, негова съпруга, създава творческото обединение „Филизи 33“. Заедно създават художествено-документални филми като „13 кратки опуса за голям екран“, „Лятото на Мона Лиза“ и „Уилям Шекспир: най-известният човек, който никога не е съществувал“ (2018).
Другите филми в тридневния фестивал в Ловеч са „Бекасин“ (Франция, комедия), „Да обичаш Винсент“ (Великобритания, Полша, анимация за възрастни), „Решение на ликвидиране“ (Русия, военен екшън). Фестивалът предлага още филм и ателие за деца. Виж подробности в прикачената програма.

filmirai-lovech2019-01

Община Ловеч, пресцентър
02.07.2019 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.