Поздравяват космонавта Георги Иванов за ЧРД

Специален поздравителен адрес до първия български космонавт Георги Иванов по повод рождения му ден изпрати днес кметът на Ловеч Корнелия Маринова, за да може утре да пристигне при адресата.

Георги Иванов е роден в Ловеч на 2 юли 1940 г. в семейството на Анастасия Какалова и Иван Иванов Какалов. Родната къща е запазена в Архитектурно-историческия резерват „Вароша“. Тази година Георги Иванов навършва 79 години.
„Използвам случая да Ви благодаря за участието в тазгодишното честване на 40 години от полета на „Съюз-33“ от 10 април 1979 г. Както сами се убедихте, ловчалии пазят свеж спомена от полета Ви с Николай Рукавишников. Тогава показахте как истинските мъже решават всякакви проблеми в Космоса.

Тази годишнина даде възможност Ловеч да почерпи сили и енергия от миналото и да ни зареди с много положителни емоции“, се казва в поздравлението.
Припомняме, че на 10 и 11 април т.г. в Ловеч имаше поредица събития по повод 40-годишнината от полета на Георги Иванов. Гости бяха негови колеги космонавти Александър Александров, Павел Виноградов, Владимир Ремек, Мирослав Хермашевски, Берталан Фаркаш и Иван Белла.

На 1 март 1978 г. Георги Иванов e избран за космонавт във втората група от програмата „Интеркосмос“ на СССР. Обучава се в Център за подготовка на космонавти „Юрий Гагарин“. На 10 април 1979 г., в 20 часа и 34 минути московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33“ с командир на полета Николай Рукавишников.
Поради техническа неизправност корабът не успява да се скачи с орбиталната станция „Салют-6“: Сближаването на кораба и орбиталната станция протича с по-висока от разчетената скорост, поради което системата за управление включва коригиране на скоростта. По време на корекцията прогаря едната страна на горивната камера на основния двигател. Скачването се оказва невъзможно. През целия драматичен полет пулсът на Георги Иванов остава нормален и не се променя. Георги Иванов и Николай Рукавишников се приземяват със спускаемия апарат на „Союз-33“, който днес се съхранява в Музея на авиацията в авиобаза „Крумово“ край Пловдив. Георги Иванов е народен представител в Седмото велико народно събрание (1990 – 1991). Почетен гражданин на Ловеч  от 1979 г.

Забележка: Снимката е архивна.

Община Ловеч, пресцентър

01.07.2019 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.