Хлевене отбеляза 100 години от основаването на читалището

Народното читалище “Хлевенец-1919г.” в с. Хлевене, община Ловеч, на 28 юни 2019 г. отпразнува своята стогодишнина. Гости на тържеството бяха председателят на Общинския съвет в Ловеч Петър Цолов и общински съветници. Връчен беше и поздравителен адрес от името на кмета на Общината Корнелия Маринова.


В него се казва: „Поздравявам читалищното настоятелство за усилията, които положи през последните години, за възстановяване на местните традиции и обичаи и за богатата и разнородна дейност, с която привлича млади и стари в света на културата и просветата. Така Вие ставате важна част от факторите, които утвърждават културната политика на общината. А ние искаме да съхраняваме, да представяме и развиваме нашето културно наследство, като го обогатяваме и предаваме на следващите поколения.Пазете живо посланието на Вашата Група за автентичен фолклор „Тарамбера”!“
Богата художествена програма съпътстваще събитието.
Хлевене се слави с богато фолклорно наследство. През последните години читалищното ръководство насочи своите усилия към възстановяване на местните традиции и обичаи. През 2009 г. е събрана и експонирана етнографска сбирка. През 2010 година девет жени поставят началото на Група за автентичен фолклор наречена „Тарамбера“ по името на типично хлевенско хоро. Възстановени са традиционните обичаи “ Българска сватба от миналия век” и „Коледуване“, автентични хороводни песни и хора. Организират се празници и чествания за хората от селото. Развива библиотечна дейност.
Читалището е работило по следните проекти и конкурси:
2010 г. – Проект към МК за допълваща субсидия за закупуване на компютър.
2011 г. – Проект на МК за допълваща субсидия за художествено-творческа дейност.
2014 г. – Конкурс на Община Ловеч за организиране на чествания, на годишнини, събори, спектакли и концерти.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.