Втори европейски проект ще изпълнява троянското предприятие „Калинел“ ЕООД

Втори голям европейски проект ще изпълнява троянското предприятие „Калинел“ ЕООД, съобщи на пресконференция управителят инж. Марин Радевски. Миналата година през лятото е завършил първият проект за 1 600 000 лева, без каквато и да е забележка, сега стартира вторият, който е за над 3 млн. лева. Новият проект се нарича „Постигнати мерки за повишаване на енергийната ефективност в Калинел ЕООД“.

инж. Марин Радевски

 


Той е по ОП „Иновации и конкурентоспособност“, процедура: BG16RFOP002-3.002 „Повишаване на енергийната ефективност в големи предприятия“. Точнатастойност е 3 142 001.00 лв., от които 1 335 350.42 лв. европейско съфинансиране и 235 650.08 лв. национално съфинансиране. Безвъзмездната помощ е 50% – 1 571 000.50 лв. Срокът на изпълнение на проекта е 18 месеца, от 28.12.2017 до 28.06.2019 г.


Общата цел на проекта е повишаване конкурентоспособността на фирмата чрез оптимизиране на производството и намаляване енергийното потребление с изпълнението на мерки за енергийна ефективност и въвеждане на система за енергиен мониторинг и енергиен мениджмънт. Проектът предвижда изпълнение на шест мерки за подобряване енергийната ефективност на дружеството препоръчани от обследване за енергийна ефективност, както и въвеждане на система за енергиен мениджмънт според стандарт ISO 50001.

Очакваните резултати са:
– Планирани енергийни спестявания за цялото предприятие с 50,31% ;
– Намаление на изразходвана електрическа енергия с 7 862 861 kWh на годишна база;
– Спестени емисии СО2 -5 950,1т/г.;
– Намалено количество на отпадъчни материали за депониране;
– Намалена себестойност на продукцията;
– Увеличен производствен капацитет и приходи от продажби;
– Подобрени пазарни позиции на дружеството.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

След приключването на проекта старите мощности ще работят в паралелно с новите, а те са много по-модерни. Заедно като общ капацитет ще се постигне на единица изделие значително по-ниска енергоемкост. Това ще доведе до нови работни места. Те ща са между 40 и 50 места, макар че има трудност с набиране на нови работници, признава Радевски. В момента в „Калинел“ различните цехове работят на различни смени – от една смяна до четири въртящи се смени, като се включват и събота и неделя.

Илиян Тодоров

На пресконференцията присъства и Илиян Тодоров , зам.-областен управител на Ловеч.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.