Поздравяват актьора Борис Луканов за рождения му ден

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова изпрати на 14 юни поздравителен адерс до известния актьор, почетен гражданин на Ловеч, Борис Луканов по повод неговия рожден ден. В адреса се казва:
„Искам да Ви благодаря за възможността дълги години да се радваме на Вашия самобитен актьорски талант, който грее от екрана и от театралната сцена. Приносът Ви в изкуството е неоценим, тъй като създадохте цяла поредица от незабравими образи, голямата част от тях исторически личности. Ние сме горди, че актьорският Ви път тръгва от любимия ни Ловеч. Радваме се, че и тази година на Празника на града 11 май имахме възможност да се видим и да си поговорим.“


Борис Луканов е роден в Ловеч на 14 юни 1934 г. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на проф. Стефан Сърчаджиев. За ролята си в пиесата „Прокурорът“ Борис Луканов е отличен за най-добра мъжка роля през 1977-а от Съюза на артистите. Изиграва политикът Александър Цанков във филма “По дирята на безследно изчезналите” (1978 г.). Участва в над 50 български и чужди игрални филми. Превъзходно играе ролите на видни и значими личности като д-р Александър Пеев („Сами сред вълци“, 1979 г. ), Гьорче Петров („Мера според мера“, 1981 г.), д-р Кръстю Кръстев („Дело 205/1913“, 1984 г.), Кавхан Етх („Борис I“, 1985 г.), Стефан Стамболов („Мечтатели“, 1987) и други.
Почетен гражданин на Ловеч от 27 януари 1983 г. с мотиви „За заслуги към театралното и филмовото изкуство на страната и развитието на културния живот на града“.

Забележка: Снимката е архивна.

Община Ловеч, пресцентър
14.06.2019 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.