Посредник в схемата за подкупи на ТЕЛК Ловеч застава пред съда

На 14 юни, петък, от 10,30 часа в Окръжен съд – Ловеч, ще бъде гледана мярката за неотклонение на В. Р.Й., обвинен в посредничество при предаване на подкуп на председателя на ТЕЛК – Ловеч. Това съобщиха от ловешкия окръжен съд. От по-ранни публикации става ясно, че лицето е – Валентин Йотов, който през януари т.г. при ареста на шефката д-р Донка Минкова той е бил посредник. Тя е провела множество разговори с Валентин Йотов.

От неговите обяснения е станало ясно, че е дал 1500 лева за издаване на ТЕЛК решение за негова внучка и е съдействал за такова на детето на брат си за същата сума. 43-годишният посредник в схемата за подкупи Валентин Йотов е заявил в съда, че е неграмотен.
Сега той е обвинен в престъпление по чл. 304, ал. 1 от НК – „Който предложи, обещае или даде дар или каквато и да е облага на длъжностно лице, за да извърши или да не извърши действие по служба или загдето е извършило или не е извършило такова действие, се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева“.
В момента Валентин Йотов е с мярка „домашен арест“. Внесъл е искане за промяна по чл. 65, ал.1 от НПК.
По време на съдебното заседание през февруари бе посочено, че на 28 януари т.г. друг свидетел – Иван Колев от Ловеч, в лична среща с Минкова, е дал 200 лева и медицински документи за определяне процент за нетрудоспособност и такова решение е било издадено.
При претърсване на жилището на Минкова е била намерена голяма сума пари, както и три папки с медицински документи, необходими за издаване на ТЕЛК решения. Във всяка папка е имало по 500 лева.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.