Поройни дъждове в Ловешко на 3 юни

Поройните дъждове в Ловешко от вечерта на 3 юни 2019 г. създадоха проблеми в Северна индустриална зона (СИЗ) на града, в кв. „Продимчец“ и селата Соколово, Радювене и Скобелево. Веднага след сигналите на пострадалите места пристигнаха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, заместник-кметът Даниел Колев и представители на Районна служба Пожарна безопасност и защита на населението. Няма жертви, нито бедстващи хора, щетите са само материални.
Краткотраен, но много интензивен валеж е разрушил пътна инфраструктура, наводнил улици и дворове в посочените селища, както и много складове в СИЗ. Още същата вечер с помощта на багер са разчистени улиците в Соколово. Сутринта на 4 юни обстановката в региона се нормализира, съобщи кметът Корнелия Маринова.


Проверени са подадените сигнали в социалните мрежи за прелял язовир или скъсана язовирна стена, но такива не са установени. Преливната вълна се е получила от продължителните валежи и почвата, която не може да поема повече влага, както и от препълнените канавки за оттичане, които преливат. Комисия вече е започнала оценката на щетите. За село Соколово, където и по-рано имаше подобно бедствие, са отпуснати от държавата 230 000 лева за настилка, като част от участъка вече е поправен.
Складовете в СИЗ на Ловеч се наводняват за втори път, първият случай е от на 12 април т.г. Поради недоволството на собствениците на 3 май бе свикана извънредна сесия на Общинския съвет. Решението бе да се направи проверка на отводнителната и канализационната инфраструктура на Северна индустриална зона, каквато е направена. Решено бе още да се кандидатства пред междуведомствената комисия за бедствия и аварии, за средства, необходими за възстановяване на нанесените материални щети от наводнението на 12.04.2019 г.
Прогнозата за следващите дни продължава да е тревожна, и днес за област Ловеч е даден жълт код с опасност от валежи и гръмотевични бури. Въобще месец юни се очертава с преобладаващо дъждовно време. При такива прогнози по-големите земеделски собственици и потенциално заплашените от наводнения фирми, както и собственици на къщи, е редно да бъдат застраховани срещу щети от природни бедствия, считат запознати.
Снимка Фейсбук
Община Ловеч, пресцентър
04.06.2019 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.