В Ловеч се проведе фестивал „Пазим своята история”

Бележити дати от летописа на България оживяха на 18 май в бившата ловешка казарма. Фестивалът „Пазим своята история“ е по идея на учениците от ученичестия съвет на Средно училище „Свети Климент Охридски“ и Регионален клуб „Васил Левски“ при Национално дружество „Традиция“, реализиран с подкрепата на Община Ловеч.

Древната легенда за Кубрат и завещанието към синовете му, кога е Златният век на България и защо е наричан периодът на културен разцвет на българската държава, делото на Светите братя Кирил и Методий и Свети Климент Охридски, думите на Паисий Хилендарски, изразените в труда му „История славянобългарска”, идеи за национално възраждане и освобождение на българския народ, бяха само част от картините пресъздадени от учениците от СУ „Св. Климент Охридски”.

Сцена от надиграването и облога във „Ветрената мелница” от Елин Пелин покачи настроението. Завири ли музиката, освен да се забавляват, участниците се надиграват- това направиха и учениците, дошли да подкрепят юбилея на СУ „Св. Климент Охридски”. Да покажат своите танцови заложби се включиха възпитаниците от ОУ „Проф. Димитър Димов”, ОУ „Христо Никифоров” и ОУ Васил Левски”.


Подвигът на Хаджи Димитър и неговата чета беше пресъздадена в историческа възстановка. Бойните действия бяха представени от ученици от СУ „Св. Климент Охридски” и ОУ „Васил Левски”, облечени в костюми, характерни за епохата. Идеята е децата да се запознаят с историята, като я съпреживеят и да остане в тях паметта, че са наследници на свободолюбиви българи.
Празникът продължи с песни и рецитал от стихотворения изпълнени от децата на Ловеч.
В двора на бившата казарма, посетителите имаха още възможност да се запознаят още с въоръжението по време на Априлското въстание и Руско-турската освободителна война. Да си направят и ретро фото, както и да вкусят ароматно кафе от Ориента. Ученици от ловешките училища бяха приготвили сладки изкушения, средствата от които ще бъдат използвани в дарителска кампания. Общата събрана сума е 865,15лв. и ще бъде предоставена за закупуване на кувьоз. Не спираха желаещите да проверят своя мерник при стрелба с лък или да се запознаят с изработката на глинени съдове

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.