Интересни факти за листата на ГЕРБ и СДС

Средната възраст на кандидатите е 50 години, като двамата най-млади кандидати – Ева Паунова-Майдел и Николай Диков, са на по 33 години, а най-възрастният – Александър Йорданов от СДС – на 67 години.

Шестима в листата са следвали или специализирали публична администрация; четирима са завършили икономика, а Лиляна Павлова е даже доктор по икономика; двама са адвокати, а филолозите са трима. Имаме един утвърден лекар – Иво Ралчовски и един строителен инженер – Младен Шишков. А един от най-добрите и доказани дипломати в листата – Андрей Ковачев, е завършил… биология! Ако сметнем изредените образования, ще излязат повече от 17, тъй като много от кандидатите за евродепутати от листата на ГЕРБ и СДС са следвали успешно повече от една специалност. Дипломите им носят печатите и имената на най-различни университети от цялата територия на България, Германия, Италия, Франция, САЩ.
Когато погледнем биографиите на кандидатите, виждаме една закономерност – те или са влезли в политиката след като са се доказали професионално и са направили кариери в своите сфери, или са учили за политици и се занимават именно с политика от най-ранна младост. Петима от 17-те, сред които са Мария Неделчева-Габриел, Андрей Ковачев, Асим Адемов, Александър Йорданов и Лиляна Павлова, са били преподаватели. Всички от нашите кандидати, които вече са били евродепутати, имат изграден висок авторитет в евроструктурите и са носители на различни международни награди. Мария Неделчева-Габриел е била избирана за евродепутат на годината през 2013, 2015 и 2016 г.; Андрей Ковачев е бил заместник-председател на Комисията по външни работи на европарламента; Андрей Новаков е бил заместник-председател на най-голямата студентска организация в цяла Европа – “Европейски студенти за демокрация”; Ева Паунова-Майдел е президент на най-голямата европейска организация “Европейско движение”; Асим Адемов в досегашния състав на европарламента е бил член, или заместник член на цели шест комисии.
А сега ще се опитам да ви представя всеки от кандидатите с по някакъв куриоз, за който, надявам се, не сте чували.
Мария Неделчева-Габриел – далеч преди да влезе в политиката, е преподавала в университета в Бордо какъв е процесът на взимане на решения в Европейския съюз. Може би един ден ще разкаже как теорията я е подготвила за практиката на комисар.
Андрей Ковачев – Защитник на реформата в българската дипломатическа служба и законовите промени, внесени през 2011 г. от българското правителство, целящи да ограничават влиянието на агенти на бившата ДС в българската държава и дипломация. Един от хората в европарламента изобщо, който най-упорито и праволинейно защитават европейската интеграция на Западните Балкани.
Андрей Новаков – Излиза от миньорско семейство, свързало живота си с изграждането на каскадата Белмекен. Като студент е бил главен редактор на университетския вестник.
Ева Паунова-Майдел – Единственият български представител в Комисията по икономически и парични въпроси в Европарламента.
Асим Адемов – Бил е години наред директор на училище.
Александър Йорданов – Политик, дипломат, литературен критик, бил е депутат, председател на Народното събрание, посланик на България в Полша, Литва, Латвия, Естония и Македония, заместник-председател на СДС
Лиляна Павлова – Тъй като е много известна сред всички нас, ще кажа само, че е първата жена министър в сферата на строителството от Освобождението насам. Освобождението от турско робство, имам предвид.
Емил Радев – Като депутат в 41 Народно събрание е вносител на законопроекти в защита на неплатежоспособните българи и мерки за контрол върху дейността на Частните съдебни изпълнители. И, което е много важно за регион като нашия, където се славим с любовта си към животните, радетел за създаването на зоополиция!
Ивелина Василева – започва пътя си в политиката през 2009 г. като заместник-кмет на Бургас именно по евроинтеграцията и екологията. Това се казва последователност!
Марин Захариев – Като заместник-кмет на Смолян, той няма нито един загубен или неуспешен европроект, по който е работил.
Иво Ралчовски – един от най-прочутите офталмолози в Северозападна България
Младен Шишков – Един от хората с най-впечатляващо участие в благотворителна и обществена дейност, дарител, а в качеството му на католик, един от хората най-активно работили за успеха на посещението на папата преди броени дни
Николай Диков – Дипломната работа на този млад и енергичен човек е “Инвестиции в човешкия капитал в България”, а цялата му политическа дейност доказва, че тази тема продължава да му е любима.
Камен Костов – Също с активна роля в неправителствения сектор
Йоана Йончева-Фильова – Завършила бизнес-мениджмънт в Бостънския университет
Жечо Станков – Десетгодишен професионален опит в енергетиката
Илия Лазаров – Началник-кабинет на президента Стоянов и един от малцината, отказали посланическо назначение като поемане на отговорност след загубата на президентските избори през 2001 г.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.