Ловеч получи голямо дарение от Ерфурт

След четири годишна пауза Ловеч получи голямо дарение от побратимения град Ерфурт, Германия. Двата града са партньори от 48 години  и Ловеч и получавал много дарения. Гостуващият главен кмет на Ерфурт Андреас Баузевайн в присъствието на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова връчи на 10 май сутринта дарението, предназначено за различни институции.
Дарението съдържа три леки автомобили – два броя VW Golf и една Skoda Fabia, един автомобил за оказване на бърза помощ, 23 броя компютри и парична сума.

Автомобилите бяха паркирани близо до Бароковите къщи, където се събраха членове на немската делегация, ръководството на Община Ловеч в лицето на председателя на ОбС Петър Цолов и зам.- кметовете Цветан Георгиев и Даниел Колев, представители на институциите в града, общински съветници и журналисти.

 

Кметът Андреас Баузевайн каза, че Ловеч е най-любимият град сред партньорските и припомни, че през 2021 г. ще отбележим 50 години от първия договор. Той каза още: „Колите са осигурени от Спестовната каса в Средна Тюрингия, присъстващия тук Михаел Хаун от банката за трети път дарява коли на Ловеч, което означава, че ще продължи да го прави. Автомобилите са на възраст между седем и девет години и дълго време ще могат да се карат. Компютрите също са работещи и са дарение от Франк Белкнер от Ерфуртския образователен център“.
Кметът Корнелия Маринова получи ключове на кола, която ще обслужва Ловешкия зоопарк. Тя благодари на гостите за дарителския жест и припомни, че всяко дарение има две страни – материална и духовна. После тя допълни: „Материалната страна е важна и ясна и тя идва на време и на точното място. Духовната страна е едно посланието за приятелска подкрепа, за общи цели и политики. И ние като общината се стремим да помагаме на по-малки селища и нуждаещите се. В България казват – кажи ми кои са ти приятелите, за да ти кажа кой си ти. Вие сте на първо място сред нашите приятели“.


На Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ беше предоставен автомобил за оказване на бърза помощ. Ключовете пое главен инспектор Явор Абаджиев. Докарани бяха и 23 работещи компютри, които отиват за училищата „Тодор Кирков“ и „Панайот Пипков“. Другите две коли са за Дневен център за деца и младежи с увреждания и за Център да специализирана образователна подкрепа „Васил Левски“. Ключовете бяха връчени съответно на Мария Недялкова и Мария Лилова.
Кметът Андреас Баузевайн обясни още, че 1500 евро са събрани от инициативата „Дари последния цент“. Служителите получават заплатите си на кръгла сума, а центовете се даряват. Тази сума получи бизнесменът Пламен Митев, който се ангажира на създаде „ресторант-училище“, който ще обучава, а храната ще дарява на нуждаещи се. На финала дарители и дарени си направиха обща снимка за спомен.

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.