„Испанска афера“ в Ловеч – потенциален театрален хит – от Цветан С. Тодоров

Гледайки афиша на новото заглавие на Драматичен театър Ловеч – „Испанска афера , могат да ти потекат лигите! С голям шрифт е обявен актьорът Джони Деп, но с дребен е уточнено, че НЕ участва!
В дясно на афиша с голям шрифт е обявен Калин Врачански, който пък участва. В центъра са образите на въоръжените главни герои, които измамно се целят с пистолети уж в една посока. Измамата движи както героите, така и сюжета на пиесата на Жорди Галсеран с оригиналното заглавие „Без резерви“ от сборника „Девет пиеси“.


Измамата е завладяла напълно сцената, а публиката се забавлява без никакви резерви и без задръжки. Отдавна не съм чувал толкова спонтанен смях в тази зала. Причината е не само изобретателният и хитроумен сюжет и взаимно надлъгващи се герои (всичките до един са измамници!). Причината е още в пълното самораздаване на актьорите.
Калин Врачански в главната роля на провален политик е като навита пружина, която се развива безспир. Прекрасната, порцеланово крехка Николета Малчева е неотстъпчива и изобретателна пред мъжката подлост. Божествената Богомила Николова внася чувственост и ефирност със своя еротичен танц, а Гьорги Трайков е неузнаваем в превъплъщенията си. За тази две роли има и втори състав в лицето на Йоана Кирчева и Тодор Беров. И на края идва изпълнението на стабилния Ленко Гурков (Честит юбилей!) в ролята на (уж) инвалида Мариано. Обичаният актьор с един жест, с една интонация успява да тласне образа си в неочаквана посока.
Петимата актьори представят поне десет превъплъщения чрез двойното си сценично битие – това е едно истинско пиршество за очите, ума и сърцето. Оттук илюзията, че гледаме множество герои. Заслугата е на режисьора Иван Савов, който като известен и опитен актьор се е доверил напълно на колегите си, а и те на него. Режисурата му е комплексна, с богат арсенал от театрални средства, стилна, функционална и рационална. Единствената ми забележка, е че постановката има два финала. Но не е голяма беда, защото те звучат като бонус за зрителя, пък са и в стила на постоянните измами.
Функционалната сценография и ефектните костюми са дело на Мария Диманова, а фирма TEODOR се грижи за костюмите на звездата Калин Врачански. Музикалното оформление на известния композитор Асен Аврамов и плюс танците с хореограф Ана Митева внасят елегантни музикални интермедии. Та почвам да се чудя дали Иван Савов не би искал да постави мюзикхол.
В крайна сметка „Испанска афера“ има истински потенциал за зрителски хит. Обръщането към драматург като Жорди Галсеран е оправдано – той е един от най-често поставяните и оригинални драматурзи в Европа, живеейки в Барселона. Жорди Галсеран се поставя за втори път на ловешка сцена след „Методът Грьонхолм“ през 2012 г.
Ловешката „Испанска афера“ става възможна и благодарение на фирма WELGA и Институт Сервантес – София.
Цветан С. Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.