„Кумичка“ на Цветница в Ловеч стана Кристина – много снимки

С обновен ритуал „По вода“ от НЧ „Бяла Анаста“ бе отбелязана Цветница в Ловеч. Празникът събра стотици жители и гости на пешеходния мост до Общината, който буквално потръпваше от стъпките на танцьорите.
Обичаят, определящ „Кумичката“ чрез хвърляне на венчета в реката, посочи, че това е Кристина Емилова Георгиева (18 г.). Тя е ученичка в Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф Първи“ в Ловеч, с френски език. За мене танците са всичко, твърди Кристина и го доказва с 10-годишен стаж в танцовия състав.


След ритуала на реката шествието, начело с Общинския духов оркестър, се отправи към сцената в Бившата казарма. Там кметът Корнелия Маринова връчи короната и подаръците на Кристина. Преди това кметът обаче каза:
„Тази година нашето празнично шествие измина по-дълъг път от миналата година. Това се наложи поради ремонта на площад „Тодор Кирков“ във Вароша. Но пък новият маршрут показва колко много работа сме свършили за една година – имаме нов обновен център. Вярвам, че догодина Цветница отново ще се върне на традиционното си място, защото традициите трябва да се спазват. А тук, в казармата, пак ще има много забавления и изпълнения.“
Приветствие и благословение направи и Ловчанският митрополит Гавриил.
След това“Кумичката“ поведе празничното хоро на Цветница.
Сутринта празникът започна със Златоустова Света литургия в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“, отслужена от митрополит Гавриил. Бяха раздадени стотици върбови клонки за здраве.
Сред официалните гости на празника бяха депутати, зам.- кметове, общински съветници и много други. За веселото прекарване се грижат и 22 бирарии, разположени в двора на Бившата казарма.

Община Ловеч, пресцентър
21.04.2019 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.