В Ловеч върви двудневен събор на народното творчество – снимки

В Ловеч стартира двудневен Национален събор на народното творчество, посветен на пролетните празници. Днес ще сме свидетели на чудото и красотата на българския фолклор, каза в словото си кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова на Лазаровден, 20.04.2019 г. при откриването. Това стана на откритата сцена в двора на Бившата казарма в Ловеч, където се събраха стотици жители и гости на града.


Преди това кметът припомни библейската легенда за възкръсването на Лазар и подчерта, че двата дни – Лазарица и Цветница, са натоварени с много емоции, таен смисъл и легенди. Корнелия Маринова съобщи още, че това са обичани и големи празници, а публиката ще се наслади на изкуството на над 1000 изпълнители от 30 читалища от Ловеч, Троян, Габрово, Тетевен и Тръстеник, а 23 майстори-занаятчии демонстрират изработването на своите изделия.
Сред гостите на празника бяха депутатът Иван Миховски и зам.- кметът на Ловеч Община Ловеч Венцислав Христов.
Програмата продължи с концерт на ФТС „Магия“ и ДТС „Магия“ при сдружение „Танцьорите“ с ръководител и хореограф Маргарита Атанасова. В следобедните часове фолклорната програма продължи, а изпълнителите виж тук.
https://www.lovech.bg/bg/sabitiya/lazarova-sabota-i-tsvetnitsa
На връх Цветница, неделя, от 11.15 часа ще бъде представен традиционния обичай „Кумичене“ на Пешеходния мост до Община Ловеч. Тогава ще бъде обявена и коя мома е „Кумичка 2019“.
Преди това шествието ще тръгне от Катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“, водено от официалните лица и от Общинския духов оркестър.

Община Ловеч, пресцентър
20.04.2019 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.