В Ловеч представиха книгата „Бягство от ГДР през Желязната завеса“ на България ” и изложба по темата

Загражденията и кльонът по границата на България до 1989 г. бяха по-скоро за да пазят някой да не напусне страната, отколкото да защитават родината от външни врагове. Този и други малко известни факти бяха изнесени по време на представяне на книгата „Бягство от ГДР през „Желязната завеса“ на България ”, придружена от изложба, което стана на 18 април в Художествената галерия.

 

При представянето зам.-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов призова повече млади хора да се запознаят с тези факти от книгата и изложбата , за да имат вярна представа за комунистическия режим.
Авторите Фанна Коларова и Стоян Райчевски споделиха, че в книгата има само факти от документи. „Ние не казваме, че това е лошо или добро, нека всеки се запознае с тези документи и сам да прецени дали при комунизма се е живеело добре“, каза Стоян Райчевски, който е бивш депутат и автор е на редица книги в областта на българската история и етнография. Той отбеляза, че в България все още не се говори, че няма нито един паметен знак за загиналите по границата в опит да премиват от „социалистическия лагер“ към „свободния свят“ на Турция, Гърция или Югославия.
Фанна Коларова разказа как Германия е преодоляла травмите от нацизма и комунизма, как там водят учениците по местата на памет и ги запознават с практиката на тоталитарните режими. Авторите са проучили голям обхват от достъпните документи в архива на Държавната сигурност на ГДР (Щази), в Министерството на външните работи в Берлин, както и на съответните архиви в България- между които Комдос (Архивът на Държавна сигурност към МВР), Централният държавен архив, Архивът на Министерството на външните работи, Централният държавен архив, Архивът на Министерството на външните работи на ГДР и др. Освен това са посетили лобни места на жертвите, градовете и населените места по протежението на българо-турската, българо-гръцката и българо-югославската граници. Разговаряли са със свидетели, жители на граничните райони и бивши граничари. Гостите отговориха подборно и на многобройните въпроси на публиката.
Изложбата е съставена от 15 големи платна, които със снимки и факсимилета от издания и вестници показват какво и как се е случвало на границата. Експозицията е в първата зала на Художествената галерия и може да се види от любознателните граждани на Ловеч пред следващите три седмици.
Книга и изложбата са на два езика – български и немски, като в Германия също върви подобно представяне на този първи научен труд по проблема за бягствата през „Желязната завеса“.

Община Ловеч, пресцентър
19.04.2019 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.