Рапунцел, Червената шапчица и вълкът и още много други в ловешки парад на приказките

Малките участници в “Парад на приказките” потопиха многобройната ловешка публика във вълшебния свят на приказките на 2-ри април – Международния ден на детските книги.

Инициативата има дълга история – над 60 години и с нея Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” се включва в Националната кампания за насърчаване на четенето, която се провежда в цялата страна от 2 до 23 април. Целта на детското шоу е да мотивира подрастващите да работят с книгите, да развиват въображение, добра памет и способност за концентрация. Тази година традиционният за Ловеч „Парад на приказките” се осъществи и като част от проект „Във вълшебния свят на приказките” на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев”, финансиран от Община Ловеч.
Приказната сцена на Ловчанско читалище „Наука -1870” оживя с пъстротата на любими герои като Рапунцел, Червената шапчица и вълкът, Пепеляшка и Спящата красавица, Котаракът в чизми и Робин Худ, Оловният войник и балерината от „Храбрият оловен войник” на Ханс Кристиан Андерсен и много, много други приказни герои. Малки и големи заедно пееха, смееха се, танцуваха и аплодираха участниците.
Журито в състав Светла Христова, старши експерт „Начално образование” в РУО на МОН, Моника Дончева – директор на Регионален център, Тихомир Витков, художник, имаше трудната задача да открои най-интересните и оригинални костюми на участниците.

В цялото си разнообразие от герои и този път бяха представени и българските приказки – Хитър Петър и Настрадин Хожда, Баба Мравка и Щурецът. Група „Звездичка”, IV подготвителна възрастова група от детска градна „Зора”, с ръководител Поля Маринова и Миглена Маринска представиха драматизация по мотиви на български народни приказки. Малчуганите от детска градина „Слънце”, четвърта подготвителна група „Мечо Пух”, с ръководители г-ж Линджова и Мая Петрова, представиха „Приказка за цветовете и пролетта” на Трендафилка Петрова.


С първа награда бяха отличени пиратът Яна Владимирова Вачкова, 5 год. от София и Виктор Октай Исинов, 4 г., „Робин Худ“, ІІ-ра разновъзраст. група ДГ “Детелина”, ръководител Геновева Петкова;
Втора награда получиха Никол Огнянова Присадашка, 4 г., „Калинка“/“Калинки“- П. Колев/ – ІІ-ра разновъзраст. група, ръководител Геновева Петкова ДГ „Детелина”, и Михаил Станимиров Стоянов, [5 ½, Котаракът в чизми] от група „Слънчице” ДГ „Зора”. Трета награда получиха Магдалена – Разказвач от драматизацията по мотиви от български нар. приказки, представена от Група „Звездичка”, ІV ПВГ от ДГ „Зора”, с ръководител Поля Маринова и Миглена Маринска; и Лилия Иванова и Мичо Мичев от Дневен център за деца и възрастни с увреждания.
Награда „Ханс Кристиан Андерсен” получи Илия Дочев, Оловния войник от „Храбрият оловен войник”, ДГ „Детелина” и Йоана Дочева, Балерината от „Храбрият оловен войник”, ДГ „Детелина”.
С поощрителни награди бяха отличени: Ивайло, Бащата от драматизацията по мотиви от български приказки, представена от Група „Звездичка”, ІV ПВГ от ДГ „Зора”, с ръководител Поля Маринова и Миглена Маринска; – Божидар и Георги Линджови, 5 год., ДГ „Слънце” ІІІ ПГ възрастова група „Пчелица”, за Хитър Петър и Настрадин Ходжа от „Торбата с лъжите” от Ангел Каралийчев; Рая Едрева, ІV ПГ „Мечо Пух” ДГ „Слънце”, с ръководители Линджова и Мая Петрова за Син цвят от съкратен драмат. вариант „Приказка за цветовете и пролетта” по Трендафилка Петрова ;
Ивайла Гагова, ІV ПГ „Мечо Пух” ДГ „Слънце”, с ръководители Линджова и Мая Петрова, за Червен цвят от съкратен драмат. вариант „Приказка за цветовете и пролетта” по Трендафилка Петрова.
За доброто настроение се грижиха и малките таланти от детска вокална група „Звънче” при ОУ „Васил Левски”, с ръководител Първолета Съботинова.
Всеки участник в детското приказно шоу получи награда за своето участие: торбичка с лакомства и книга, както и подаръци, подсигурени от спонсорите: издателство„Фют”, магазин „1001 стоки”, фирма „Крис Фешън”, Печатница „Дъга”, фирма „Каради „ООД, фирма „Феникс Инверс”, Инер Уил Клуб-Ловеч, граждани. „Парад на приказките” е част от проекта „В света на приказките”, финансиран от Община Ловеч. Специални благодарности и към Ловчанско читалище „Наука-1870”, фотографа Галин Ганев и озвучителя Атанас Енев.
Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” благодари на всички фирми, организации и граждани, които подкрепиха „Парада на приказките” и спомогнаха детският празник да се осъществи.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.