Община Ловеч за скулптурата на Кирил Найденов

По повод възникналия обществен интерес към произхода и значението на скулптурата до Районния съд, Община Ловеч разпространи следната информация.
В материалите на общинската сесия от 28 март 2019 г. имаше предложение за поставяне на информационна табела пред тази скулптура. Кметът Корнелия Маринова даде подробна информация за автора Кирил Найденов, а общинските съветници отхвърлиха предложението и приеха проблемът да се разглежда на следващата сесия.


Искането бе за поставяне на информационна табела до известната скулптура между Бароковите къщи и съда, която е дело на Кирил Найденов.
Имаме рядката възможност да чуем как самият автор Кирил Найденов приживе е дал свое обяснение. Цитатите са от неговата статия „Кой и защо унищожава творбите ми?“, публикувана през ноември 1992 г. във в. „Стремление“ – Ловеч. Ето цитат:
„Идеята на творбата ми: Кълбото като символ на завършеността и целостта на света, на единството между душата и тялото. Разрязана и композирана от мен по този начин, с монтирането на кристални призми (които би трябвало да светят), тази морена от цял камък показва кристалната същност на човека. В тази груба форма аз намирам крехкия и чист дух, който се възвисява към Бога.“


Толкова е казал авторът, който не е дал название на творбата си. Това не ограничава по никакъв начин останалите тълкувания, което е богатството на всяко изкуство. Всеки вижда толкова, колкото знае и може. Извън пълномощията и задълженията на общината е да обяснява значението на една творба, още повече на абстрактното изкуство.
От същата статия научаваме още, че композицията е по проект, участвал в Международен конкурс в Барселона през 1983 г. Получил е първа награда измежду 501 проекта от 17 държави. Наградата е връчена от президента на Каталуния, а председател на журито е световният скулптор Джакомо Манцу. Заради тази награда обаче комунистическата Държавна сигурност в България му отнема паспорта и авторът не може повече да работи в Париж.
В Ловеч Кирил Найденов е направил още две скулптури, като те са разрушени.


Първата е направена през 1976 г. в Дома за политпросвета (днес сградата на съда). Тя е премахната веднага, защото била „абстрактна глупост“ според комунистическите естети.
Втората се наричала „Корени“, била е поставена на Алеята на космонавтите. Тя представлявала символа на вечната връзка на човека със Земята. Тази творба също е разрушена след вандалска проява.


Биография на Кирил Найденов (1945 – 2004)
Кирил Найденов е роден на 23.05.1945 г. в с.Славяни, община Ловеч. Завършил е скулптура във ВТУ през 1972. От 1973 до 1979 г. живее и работи в град Пазарджик. През този период създава около 20 творби, свързани с градското пространство на градовете Пазарджик, Бургас, Костенец, Ловеч, Оборище, Пещера и други селища. Тогава участва и в почти всички годишни национални изложби. През 1979 – 1980 г. работи като ръководител на Международния симпозиум по скулптура в гр. Бургас.
От 1981 до 1983 г. работи в Париж. Член е на салона “Големи и млади днес” в “Гран Пале”. През 1983 печели I-ва награда на Международния конкурс за паметник на основателя на Република Каталуния Франсиск Масия. От 1985 г. Кирил Найденов живее в гр. Пловдив. През 1988 г. печели I-ва награда за благоустройствено решение на централната зона на гр. Поморие. Тогава създава и композицията от камък и стъкло в центъра на гр. Ловеч. През 1993 г. пред католическия храм “ Св. Людвиг” в Пловдив прави първата скулптура на Иисус в България – “Възнесение”.
През 1994 създава композицията “Птица” – метал в центъра на гр. Прилеп, Македония. С композицията “Триединство” – 1993 г. той се нарежда между 30-те класирали се в Международното биенале на скулптурата в Тоямура, Япония. Същата година проектът за колона – символ на Израел е одобрен от кметството в Ерусалим, но за съжаление е нереализиран. Творби на автора има в НХГ, градските галерии на Пазарджик, Ловеч, частни колекции в Берлин, Париж, Венеция, Барселона, Мадрид, Пловдив, Бургас, Пазарджик, Ловеч. Умира в Пловдив на 10 януари 2004 г., непосредствено след завършване на творбата му Филип Македонски.
Община Ловеч, пресцентър
29.03.2019 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.