Космонавти от „Интеркосмос“ пристигат у нас за честването на полета на Георги Иванов

Николай Рукавишников и Георги Иванов

Космонавти от международната програма „Интеркосмос“ пристигат у нас по повод честването на 40-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов. Родният му град Ловеч също е подготвил специална програма, като първите събития са вече в ход.


Виж тук:
https://www.lovech.bg/bg/sabitiya/lovech-otbelyazva-40-godini-ot-poleta-na-parviya-balgarski-kosmonavt-georgi-ivanov
Очакват се от Русия да пристигнат Виктор Савиних, Павел Виноградов и Татяна Егорова. От Чехия Владимир Ремек, от Полша Мирослав Хермашевски, от Унгария Берталан Фаркаш и от Словакия Иван Бела, твърди в. Сега. Всички те са летели заедно със съветските си колеги през миналия век.
Георги Иванов излетя на 10 април 1979 г. с кораба „Съюз 33“ с командир Николай Рукавишников (1932 – 2002). Заради техническа неизправност корабът не успя да се скачи с орбиталната станция „Салют 6“, защото се движи с по-висока скорост от предвидената. Включва се системата за коригиране, но прогаря горивната камера на основния двигател. Корабът се приземява с резервния двигател от хладнокръвния Георги Иванов след 31 пълни обиколки около Земята. Приземяват се на 12 април в 19.34 ч.
Честванията, освен в Ловеч, ще се проведат и в София, където в БАН ще има изложба, ще се валидира пощенска марка, научна сесия, тържествена вечер в Руския културно-информационен център на 12 април – Международният ден на авиацията и космонавтиката.
В Ловеч посрещането на групата космонавти ще е на 10 април, сряда, от 16:00 ч. Ще бъде открита паметна плоча „40 г. от полета на Георги Иванов“ на алеята на космонавтите. В церемонията ще участват курсанти от НВУ „Васил Левски“ – Велико Търново, Факултет „Авиационен“ – Долна Митрополия и оркестър на ВВС, гр. Пловдив. Ще има демонстрации на ракето-модели и представяне на изложба „Устремени към небето“ от Сдружение „Модел клуб“ – Ловеч, както и премиера на документален спектакъл за полета на Георги Иванов, наречен „Един ден, двадесет и три часа и една минута“ в Драматичен театър-Ловеч.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.