30 фотоса разказват за шествието до „Лагера на смъртта“ до Ловеч

В Ловеч готвят фотоизложба, посветена на 30 години от началото на шествието-поклонение до концлагера на смъртта край Ловеч, наричан иронично „Слънчев бряг“. Изложбата ще бъде подредена в центъра на Ловеч в събота, 23 март, а след това експонирана в Художествената галерия – Ловеч. Тя съдържа 30 фотографии – десет от първото шествие на 23 март 1990 г. и 20 от последните години.


Черно-белите фотоси са дело на местните фотографи Кирил Калчев и Георги Стоянов и отразяват първото шествие-поклонение на 23 март 1990 г.

Кирил Калчев (в средата) с Тошо Пейков и Галина Йочева

Цветните снимки са на пресцентъра на Община Ловеч и са от 2016, 2017 и 2018 г.

la-2
Шествието-поклонение до мястото, където е бил концлагерът „Слънчев бряг“ (1959 – 1962), се ражда като автентично и неподправено обществено събитие, което живее вече 30 години. В него по оригинален начин се съчетават народният гняв от жестокостите на комунистическия терор, така и преклонението пред страданията и волята на заточените тук хора.
„Трудовата група“ на практика е бил секретен и един от най-жестоките лагери в България. В него без съд и присъда са въдворявани свободомислещите хора, обвинени в „подривно-диверсионна дейност“.
Тази година се навършват и 60 години от откриването на лагера. През последните години Община Ловеч се включва активно с различни прояви в поклонението през паметта на жертвите на комунистическия терор.
Община Ловеч, пресцентър

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.