Птичи грип край Ловеч – 12 000 умъртвени птици

Около 12 хиляди птици са били умъртвени по хуманен начин в животновъден обект в ловешкото село Лисец заради птичи грип. Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Ловеч д-р Росен Федерчев, цитиран от БТА.

Проби от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт са потвърдили на 13 март наличие на заболяването „инфлуенца по птиците (H5)“ във фермата. Федерчев допълни, че са предприети всички предписани мерки от БАБХ. Незабавно е свикана областната епизоотична комисия, на която са присъствали всички институции, имащи отношение по предпазването от разпространение на заболяването.

„Унищожени са абсолютно всички птици във фермата“, каза Федерчев и добави, че до момента няма данни за други огнища в областта. Той посочи, че има съдействие от всички институции, както и от собственика на фермата с регистрираното заболяване. Птиците са били отглеждани за производство на патешки черен дроб в месопреработвателни предприятия, основно за износ.

Според директора на ОДБХ няма опасност заразена продукция да е стигнала до потребителите. Заместник- областният управител Илиян Тодоров заяви, че се извършва почистване и дезинфекция на обекта. Всички птици са умъртвени. Останките им се съхраняват в помещения и поетапно се изгарят, като процесът се очаква да приключи до два дни.

„Населението е предупредено за мерките, които се предприемат”, поясни кметът на Лисец Пламен Върбановски. Той допълни, че в селото около 100 души отглеждат птици. Те са предупредени да гледат животните си в закрити помещения.

Share

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.