ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР МИХАЙЛОВА В ЛОВЕЧ: ЕКИПНОСТТА Е ВИНАГИ ЗАЛОГ ЗА УСПЕХ

 

„Успехът във всяка една сфера се постига само тогава, когато има екипност. В училище успехът се основава на мотивирани учители и амбициозни и креативни ученици. Няма нищо по-ценно от това да намериш вярната формула на успеха, но и да знаеш кои са ограничителните условия. Успех на всяка цена не бива да се постига. Успехът трябва да е въпрос на знание, амбиция, чест, достойнство“. С тези думи заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова приветства участниците в Националното състезание по математика за ученици от профилирани гимназии и паралелки на средни училища с чуждоезиков профил в Ловеч.


Тя посочи, че участието на толкова много ученици и гостите от Полша говори за това, че математиката е универсален език. Тя не е скучна и трудна наука, а е науката, която изгражда начин на мислене, която възпитава отговорност и провокира да търсим решение.
Михайлова изказа благодарност на организаторите на състезанието и лично на кмета на град Ловеч Корнелия Маринова, под чийто патронаж то се провежда тази година.
В съревнованието участват 250 ученици от 21 училища в страната и пет ученици от гр. Калиш, Полша, които трябва да покажат знание, находчивост и логическо мислене, за да се справят със задачите, подготвени от националната комисия, определена от министъра на образованито и науката. С по-голямата част от задачите се проверява до каква степен учениците са усвоили знанията и уменията по основните теми от учебното съдържание. Победителите в състезанието, класирали се на първите места и завършващи образованието си тази учебна година, ще могат да кандидатстват с резултатите си във висшите училища в страната.
Състезанието се организира за 22-ра поредна година от Министерството на образованието и науката и Регионалното управление на образованието, със съдействието на община Ловеч и ПЕГ „Екзарх Йосиф I“.
Както съобщихме по-рано, заместник-министър Михайлова участва в работна среща с директори и учители по математика, информатика и природни науки, която се проведе в Профилираната природоматематическа гимназия в града. Акцент в дискусията бе обучението на учениците по STEM дисциплини, използването на образователните технологии в училище, намаляване на административната тежест, прилагане на компетентностния подход. Тя посочи, че STEM дисциплините подтикват към креативност, към вземане на решения, към носене на отговорност, затова политиката на министерството е насочена именно в тази посока. Като друга важна политика на ръководството, Таня Михайлова посочи увеличението на учителските заплати, които тази година за първи път са над средната заплата за страната, а ангажиментът на правителството е двойното им увеличение до края на мандата. В гимназията тя посети часовете за извънкласни дейности по химия и опазване на околната среда, и по физика и астрономия, и разговаря с учениците за техните бъдещи планове .
По време на посещението си заместник-министърът взе участие в представянето и демонстрацията на мобилното приложение на Съюза на българските автомобилисти „Велошампион“ в СУ „Св. Климент Охридски“, където малките ученици с увереност отговаряха на въпроси, свързани с безопасността на движението.
Заедно с кмета на града Корнелия Маринова Таня Михайлова посети Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Димитър Димов“ и се запозна с ремонта на материалната база в училището, който се осъществява по ОП „Региони в растеж“. Ремонтът е на стойност 1 135 678 лв. и включва изцяло обновяване сградата, изграждане на съвременни професионални кабинети, физкултурен салон, столова и стаи за общежитието. Гимназията е първото ветеринарно училище в България и за почти 70-годишното си съществуване в нея са се обучили и дипломирали над 10 000 ветеринарни техници и лаборанти, които са се реализирали в сферата на селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, институтите и станциите в страната.
По-късно заместник-министър Михайлова се запозна с извършените ремонтни дейности по обновяване на образователната среда в ОУ „Васил Левски“, ДГ „Зора“ и ДГ „Радост“. Тя остана впечатлена от ремонта на сградите, но особено впечатление й направиха преобразените училищни дворове и тези на детските градини, в които са изградени много спортни площадки, цветни алеи и кътове за отдих.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.