В Луковит 16% от децата, подлежащи на ранно възпитание, не са в детските градини

Проучване сочи, че 16% от децата, подлежащи на ранно възпитание в община Луковит, не ползват пълноценно услугите на детските градини. Тези данни представи на среща Ралица Попова от Сдружение „Знание“, което работи по проект на „Тръст за социална алтернатива“.
Областният управител на Ловеч Ваня Събчева също участва в среща за представяне на резултатите от проучване в община Луковит в рамките на проект „За финансова достъпност до ранно образование“.

В работата на фокус групата се включиха и експерти от екипа й, както и зам.-кметът на Община Луковит Цветенка Хаджиева и експерти от община Луковит, експерти от РУО – Ловеч. Проучването е проведено в периода ноември – декември 2018 година сред 400 жители на община Луковит.
Високото число нередовни или изцяло непосещаващи детска градина поражда въпросителни за реалното покритие на образованието при малък, но устойчив дял от децата. Тъй като доброто развитие в предучилищна възраст в голяма степен предопределя резултатите и в училище, формалното образование остава една скрита величина. За нея не може да се съди по официалната статистика за брой учащи, брой рано отпаднали и брой завършили.
Значително мнозинство от 400-те анкетирани пълнолетни граждани на общината е на мнение, че намалението на таксите за ранно образование би стимулирало повече домакинства и би довело до по-голяма посещаемост на детските заведения. Намалението на разходите за родителите, свързани с посещението на детска градина, би било посрещнато добре, стига да не бъде рамкирано като действие „за сметка“ на други приоритети в на местния бюджет.
Близо половината от запитаните 400 пълнолетни жители на общината са на мнение, че всички такси и плащания следва да отпаднат изцяло за децата на 5 и 6 години, които са задължени да посещават детско заведение и са в предучилищна възраст. Всеки четвърти пък е за намаление на тези плащания. Общо почти 75% от запитаните подкрепят намалението или пълното отпадане на плащанията за деца на 5 и 6 години.
Сумарно около 85 на сто от анкетираните декларират своята подкрепа за реформа, която би довела до намаляване или отпадане на таксите за посещение на детска градина за деца, произхождащи от семейства с ниски доходи. От анкетираните 400 човека общо 36 на сто подкрепят пълното отпадане на таксите, а останалите около 50% – тяхното намаление.
Областният управител Ваня Събчева подчерта, че решение за това дали да има и какъв да е размерът на таксите за детски градини е право на общинския съвет, като акцентира, че от това не трябва да се прави популизъм.
Предучилищното образование от 5-годишна възраст е задължително. То може да се осъществява в детска градина или в подготвителна група в училище, до обяд или целодневно, въпрос на избор на родителите и свободни места. Детските градини в община Луковит се посещават общо от 528 деца, като 3-4 годишните са 266, а 5-6 годишните са 262. Още 61 деца на възраст 5-6 години се обучават в подготвителни групи към училищата, поясни зам.-кметът на община Луковит.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.