Шефката на ТЕЛК Ловеч остава в ареста

д-р Донка Минкова

Ловешкият окръжен съд остави д-р Донка Минкова, председател на ТЕЛК-Ловеч, за постоянно в ареста. До решението от петък вечер се стигна след няколкократни прекъсвания и скандал между адвоката на обвиняемата Стефан Гецов и журналистите, отразяващи делото.


Д-р Минкова бе задържана в четвъртък с обвинение за подкуп, след като преди година прокуратурата е образувала досъдебно производство въз основа на разработка на ДАНС. Заедно с нея бе арестуван и Валентин Румянов от с. Дерманци, който бил посредник при получаване на определени суми.
Преди да бъде даден ход на делото, адвокат Гецов поиска отвод на съда, тъй като от ареста ѝ в четвъртък до петък подзащитната му била обект на медиен интерес, без да е призната за виновна.
“Журналистическото нашествие”, както се изрази той, било обстоятелство, което можело да повлияе на докладчика по делото. Тогава бе направено първото прекъсване. А недоволството си срещу журналистите адвокат Гецов изля и извън съдебната зала.
На излизане Минкова бе попитана от какво се притеснява. “От нищо! Абсолютно от нищо”, отвърна тя, докато вървеше с белезници.
Съдия Васил Атанасов отхвърли искането на адвокат Гецов, като изтъкна, че присъствието на медии не може по никакъв начин да повлияе на обективността му.
Последва ново искане от защитата за час време, през което Минкова да се запознае с материалите на обвинението. И когато най-после всички бяха в залата, адвокат Гецов представи множество епикризи, доказващи, че докторката страда от различни заболявания, в това число и от цироза. (Според мълвата в Ловеч, арестуваната има и раково заболяване.) Гецов настоя за назначаване на съдебно-медицинска експертиза, за да се даде заключение за състоянието на обвиняемата и може ли да ѝ бъдат осигурени условия и режим на хранене в затвора, отговарящи на влошеното ѝ здраве.
Наблюдаващият зам. окръжен прокурор Димитър Димитров възрази и отново заседанието бе прекъснато. Този път, за да бъдат заверени представените епикризи. На журналистическо запитване към д-р Минкова дали е освидетелствана от ТЕЛК, тя отговори с да и че има 95% инвалидност. Съдът обаче счете, че искането за съдебномедицинска експертиза е неоснователно и го остави без уважение. И най-сетне, като взе предвид доказателствата, даде ход на делото. Прокурор Димитров настоя за най-тежката мярка не защото може да се укрие, а защото може да въздейства на засегнати по делото. Това бе взето предвид от съда, който остави д-р Донка Минкова за постоянно в ареста.
По време на делото стана ясно още, че в дома на Минкова по време на ареста са открити около 13 хиляди лв., 3 папки с медицински документи за издаване на ТЕЛК решения с пликове в тях, съдържащи по 500 лв., както папка с документи и 200 лв.
Определението на съда подлежи на обжалване в тридневен срок в Апелативния във В.Търново.

(по burgasinfo.com)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.