Кметът на Ловеч: ГДБОП разследва, предстоят кадрови кадрили в общината

 

Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) разследва в Ловеч неправомерен достъп до деловодната система на общината, в който участва и административен служител. Това съобщи кметът на Ловеч Корнелия Маринова, цитирана от „Фокус“.
„В четвъртък по време на заседание на Общински съвет, когато се приемаше бюджета, общински съветник показа на председателя на съвета как може да влезе в деловодната система на общината“, посочи кметът.


Както вече съобщиха от Община Ловеч, става дума за съветника Данчо Заверджиев.

Данчо Заверджиев

Той е известен с постоянните си критики към кмета и общината. Свидетели твърдят, че в петък, 1 февруари, същият е бил неоткриваем за разпит или коментар, като не отговарял на телефона си.
През четвъртък, по време на сесията за приемане на бюджета, са били отворени неправомерно два административни документа. Единият е кметска заповед, която определя комисия за целите на администрацията за 2019 г., а другият – офертно предложение по безопасни условия на труд за тази комисия.
Кметът изтъкна, че веднага е сигнализирала на фирмата, с която общината работи.
„Сигнализирахме, разпоредихме се и съответно бяха сменени паролите. Имаме пълната информация, която предоставихме на ГДБОП, за това кой, кога, как и с каква парола е влизал. Вече ГДБОП ще анализират данните и ще ги обобщят. Те работиха целия ден в петък заедно със специалисти от ОДМВР – Ловеч, информирах и окръжния прокурор, за да е в течение, защото по-нататък очевидно нещата ще поеме и Окръжна прокуратура“, обясни кметът на Ловеч.
Маринова определи случилото се като безотговорна провокация. „Имаме сведения, че човек от администрацията участва и е автор на провокацията. Предприела съм всички мерки по изискване на писмени обяснения. Дори става дума за държавен служител, който отговаря за информационната сигурност в общината“, посочи Корнелия Маринова.
„Предстоят интересни събития, кадрови кадрили, защото това поведение е безотговорно и престъпно. Ние имаме пълен контрол над това кой влиза, какво гледа и колко пъти. Така че имаме цялата историята на влизанията, като в този ден са само две. И става дума само за деловодната система, а не за база с лични данни или нещо, което да притеснява гражданите“, заяви тя.
„Самата провокация е ужасяваща и най-малкото показва непознаване на закона и неуважение на правилата – нещо, което заради хората в Ловеч общината няма как да премълчи и пропусне. Обикновено приемането на бюджета е най-важният момент в едно заседание и може би нарочно беше търсен този момент. Но ще търся и административна, и наказателна отговорност за хората, които си позволиха подобно нещо“, каза още кметът.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.