Турист загина под връх Ботев

Загиналият Делчо Делчев

Турист загина на 6 януари, неделя, в подножието на връх Ботев. Другият мъж, с когото са поели заедно към върха, е слязъл от планината невредим. В акцията участват четирима спасители. Трупът на починалия Делчо Делчев  бе свален в понеделник при тежки метеорологични условия.


Двамата са потеглилит с риск за собствения си живот заради лошите метеорологични условия и висока лавинна опасност. Акцията приключи в местността Паниците край Калофер – изходен пункт към хижа „Рай“ и към връх Ботев. Туристите са били опитни и добре подготвени, но условията в планината са били неблагоприятни. Стопаните на хижа „Рай“ са ги посъветвали да не тръгват.
„По думи на неговия спътник, той се е подхлъзнал, замотали са му се котките и е полетял 150-200 метра през скални прагове и е получил наранявания, несъвместими с живота“, каза Георги Стамов, ПСС – Пловдив пред БТВ. Планинската спасителна служба получава държавна субсидия, която тази година е увеличена от 816 хиляди на един милион. Тя обаче покрива част от дейността. Разходите по спасителните акции на туристи се покриват с парите от застраховки.
„Хората, които си правят застраховка, очевидно по-рядко претърпяват инцидент и имат по-отговорно отношение към планината“, коментира директорът на ПСС Емил Нешев.
По данни на ПСС над 60% от туристите, потърсили помощ в планината, са без застраховки, а някои от най-широко отразените спасителни акции са останали за тяхна сметка. Тримата младежи, които изчезнаха в района на хижа „Рай“ през май 2014 г., както и мъжът, който бивакува през зимата на 2016 г. на билото на Стара планина, все още не са възстановили разходите на Планинската спасителна служба.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.