МБАЛ Ловеч с нов японски видеогастроскоп PENTAX

Доставена бе нова апаратура за нуждите на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ АД в Ловеч, която е закупена със средства на Община Ловеч. Става дума за японски видеогастроскоп PENTAX , доставен от фирмата „Тримед Медикал“ ООД и монтиран в отделението „Гастроентерология“ при д-р Пламен Върбанов.


Документите за дарението подписаха изпълнителният директор на болницата д-р Румяна Нановска, зам.-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов и Ясен Кожухаров, представител на фирмата-доставчик. На събитието присъстваха още д-р Димитър Димитров, директор на Дирекция „Образование, здравеопазване, култура и туризъм“, и Христо Христов, старши юрисконсулт.
По-рано с решение № 703/29 март 2018 г. Общинският съвет реши да отпусне 35 000 лева за закупуване на апаратура за нуждите на болницата и извършване на непарична вноска в капитала на дружеството с нея.
На 7 януари 2019 г. апаратурата бе доставена, монтирана и бе демонстрирано как се работи с нея.
Това е модерна и многофунционална техника, с която може да се „вижда“ вътрешността на човешкото тяло през оптика с голяма разделителна способност. С апарата също може да се раздува, да се изсмуква, да се захваща, да се промива и да се суши. Тоест освен да наблюдава, това е и хирургически инструмент – има щипки и може да взема парче марля, например. Всяко проведено наблюдение остава като дигитален запис в апарата.
Десет години отделението е ползвало друг видеогастроскоп, който е амортизиран и от шест месеца не работи, обясни д-р Пламен Върбанов.
„Изказвам своите безкрайни благодарности за голямата отзивчивост на Община Ловеч, на съветниците, които решиха да се закупи тази най-модерна апаратура. Това е от голямо значение за нас. Сега отпадат ограниченията за прием на пациенти и няма да ги пращаме другаде“, каза изпълнителният директор на болницата д-р Румяна Нановска.
Нека се увеличат способностите за лечение в ловешката болницата, да има повече клинични пътеки и повече доволни и излекувани пациенти, каза зам.-кметът Венцислав Христов.
Д-р Румяна Нановска съобщи още, че до края на месец януари в ортопедията ще бъде доставен С- рамо (це –рамо) за рентгена, който ще осъществява моментна снимка на костите и дава перфектен рентгенов контрол. Доставен е и нов скенер, очаква се само лицензията за него. Видеогастроскопът, це-рамото и скенерът – това са трите неща, които са много важни за болницата, каза д-р Румяна Нановска.

Община Ловеч, пресцентър
7.01.2019 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.