Театърът в Ловеч изпраща „Космически съобщения“

 

Навръх Стефановден, 27 декември, в Ловеч се състоя премиера при пълен салон на спектакъла „Космически съобщения“ по Волфрам Лоц. Театрална премиера след Коледа се прави за първи път в града, за първи път у нас се поставя и това заглавие.

Това съобщи директорът на Драматичен театър – Ловеч, Биляна Петрова на пресконференция часове преди премиерата в четвъртък.


Искаме новият, младият театър да излезе на сцената, да отворим репертоара към света, това е част от моята концепция за ловешкия театър, допълни Биляна Петрова. Германският драматург Волфрам Лоц е изключително нашумял, поставян е навсякъде в Европа. Биляна Петрова го е поканила да дойде у нас и това навярно ще стане, още повече, че на 27 февруари постановката ще гостува в София.
„Авторът на „Космически съобщения“ разглежда човека като едно комично създание, което се опитва да намери смисъла на съществуването, да открие щастието си. И това в един свят, който се е превърнал в телевизионно предаване – ако не си показан по телевизията, ти не съществуваш“. Това каза режисьорът Дамян Тенев (номинация “Икар 2017” в категория “Дебют” за „Оркестър Титаник“ на Христо Бойчев).
Тримата гостуващи в „предаването“ на един агресивно-налудничав телевизионен водещ (чудесна роля на Васил Драганов), изпращат своите думи в космоса. Те са „мама“, „бум“ и „забавление“. „Думите би трябвало да определят нашето време, не знам доколко те са сполучливи“, допълва Дамян Тенев. Лично неговото „космическо съобщение“ обаче е един цитат от пиесата: „В този непонятен свят човек може да усети и мигове на утеха“.
Режисьорът изгражда един откровено игрови свят, деконструктуриран, полу-реален и полу-анимационен. В това отношение е тотално подкрепен от актьорския екип. Например чудесната Богомила Николова представя три коренно различни роли – на дебела жена, на политик и на момиче.
По повод премиерата кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която също бе в залата, подари кошница с цветя със следното послание:
„Чест прави на създателите начело с режисьора Дамян Тенев да поставят болните въпроси на днешния ден, без да търсят прости отговори. Спектакълът ни представя както най-новите актьорски попълнения, така и утвърдени вече имена като София Бобчева, която преди десет години дебютира на наша сцена. Пожелавам дълъг сценичен живот на „Космическите съобщения“ през новата 2019 година, за да стигнат до всяко човешко сърце.“
След представлението във фоайето на театъра за публиката имаше почерпка с вино и мезета. Следващото представление в Ловеч е на 29 януари, вторник, от 18 часа.
„Космически съобщения“ по Волфрам Лоц. Режисьор: Дамян Тенев. С участието на София Бобчева, Васил Драганов, Тодор Беров, Адриан Филипов, Богомила Николова и Софроний Рацов. Сценография: Радостина Тодорова. Превод: Гергана Димитрова.
Община Ловеч, пресцентър
28.12.2018 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.