Снежина Петрова представи „Божан, Петър и Павел“, адаптация на „Гераците“ в ДТ Ловеч

 

Възторжен прием от младежката публика получи предпремиерата на новата постановка на Драматичен театър – Ловеч на 10 декември. Тя се нарича „Божан, Петър и Павел“, сценична адаптация на „Гераците“ на Елин Пелин, и е работа на гост-режисьора Снежина Петрова, известна актриса в театъра и киното.

Публиката бе от ученици от средните училища в Ловеч, която изгледаха със затаен дъх драмата на Гераците и възнагради актьори с продължителни аплодисменти. Трябва да сте щастливи, че във Вашия град има толкова талантлива актьорска трупа и можете да й се радвате, каза на финалните поклони режисьорът.


В главната роля на стария Герак много стабилно се представя Ленко Гурков (Икар 2009), Катя Йочева играе съпругата му. В ролите на синове Божан, Петър и Павел са съответно Петър Стойчев, Георги Трайков и Тодор Беров (ново име в състава). Участват още Явор Костов и Златина Никифорова (разказвачи), Нина Суванджиева, Силвия Чобанова, Богомила Николова, както и някои съвсем млади актьори.
Спектакълът е динамичен и зрелищен разказ на известната от училище повест за разпадането на родовия патриархален космос под ударите на модерното общество. 115 години след описаната история тя странно продължава да е актуална и разбираема и за новите поколения. Постановчикът Снежина Петрова използва богат арсенал от художествени средства, всичките впрегнати в една цел. На сцената има разказвачи, които четат текста на Елин Пелин, както е в японския обреден театър Но, като същевременно те са и герои в действието. Редуват се илюстративни със силно експресни картини, релефен „играещ“ звук, функционални цветове, танци, фолклор и актьорски етюди на различни теми.

На пресконференцията преди представлението режисьорът Снежина Петрова разказа, че прави втори прочит на повестта след като е работила със студенти по нея като преподавател в НБУ, департамент „Театър“. „Дълбоко съм развълнувано от работа с актьорите и малките изпълнители. Надявам се стигнем до семейните огнища с тази проблематика, особено с въпроса „кой открадна парите“?“, разказа известната актриса.
Премиерата е на 18 декември, вторник, от 18.30 часа.

 

 

Община Ловеч, пресцентър
10.12.2018 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.