Безплатен рибен курбан за Никулден в Ловеч

По традиция за Никулден в Ловеч на желаещите граждани беше раздаден рибен курбан за здраве и благоденствие. Първите порции бяха сипани от заместник-кметовете на Община Ловеч Даниел Колев и Венцислав Христов. Преди това курбанът бе осветен от отец Любомир Казашки с пожелания за здраве и благополучие към събралите се хора.
На 6 декември православната църква слави паметта на Свети Николай Мирликийски, който е сред най-почитаните християнски светци, защото помагал на бедните и изпадналите в беда хора.


Раздаването на курбан стана след службата до новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ . До 12 часа близо 130 жители на Ловеч получиха безплатно рибено ястие и питка. За целта в казана бяха сварени 20 кг риба, предоставена от дарител, който пожела анонимност. Питките пък са дарение от управителя на фурната в с. Гостиня, фирма „ПИМ – Михайлови“ ООД.
Първи на опашката за безплатно ястие се бе наредил възрастният Божидар. Той взе две порции, защото съпругата му Виолета е незряща и не може да дойде. Пожелавам да сме живи и здрави, каза ловчалията.
Печена скумрия имаше в обедното меню на всичките 300 потребители на Домашния социален патронаж. Не са без рибено ястие и настанените в Дома за възрастни с физически увреждания в с. Сливек, Дома за стари хора „Върбовка“ и в Дневния център за възрастни с тежки психически заболявания в Ловеч.
Никулден е сред обичаните зимни празници. Народът почита Свети Николай Мирликийски, който наистина творил чудеса. Според една от легендите, когато на дъното на лодката на един рибар се отворила дупка, Свети Николай я затворил с шаран и спасил рибаря. От тогава се смята, че шаранът е жертвена риба, а последният улов се принася в жертва на светеца. Затова по традицията днес рибата трябва да е шаран.
Никулден е празник на рибари, моряци, пътешественици и авантюристи, на банкери и търговци. Кметът Корнелия Маринова отправи специално поздравление към всички празнуващи. Само имениците в общината са близо 1800.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.