Близо 4000 патрона гръмнаха на възстановка в Тетевен

 

 

 

 

 

 

Близо 4000 патрона гръмнаха по време на историческата възстановка в Тетевен на 27-ми октомври 2018 година. Градът бе разтърсен от гърмежи по повод 141 години от освобождението на града.

Историческата възстановка пресъздаде непоклатимия тетевенски дух за свобода. Тя се организира за втора поредна година в навечерието на предстоящия празник на града – 1-ви ноември – Освобождението на Тетевен и Ден на народните будители.
Във възстановката участваха 107 души от Национално дружество ,,Традиция“ от Регионалните клубове от: Тетевен, София, Плевен, Ловеч, Априлци, Троян, Копривщица, Етрополе, Лесидрен, Баня /Панагюрско/, Мирково, Габрово, Червен бряг, Русе, Нова Загора.
Бяха пресъздадени бойните действия на отряда под командването на ескадронния командир Антонов и отряда с командир полковник Орлов, както и ключовото участие на тетевенеца Баньо Маринов – революционер и един от водачите на Кресненско-Разложкото въстание. След продължителни гърмежи и сражения, турците биват прогонени и напускат града. Краят на уникалната възстановка бе сложен с влизането в Тетевен на забягналите от Диарбекир смели тетевенци – х. Станю Врабевски и Петко Милев, заедно с руските войски, при тържественото биене на камбаните.
Освен вярата в Бог, силата на българския дух и тетевенското безстрашие, народната музика и традиция е спомагала за запазването на целостта на народа. По този повод в салона на НЧ ,,Съгласие 1869“ Тетевен, тетевенци имаха възможността да се насладят на прекрасните изпълнения на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци ,,Иван Вълев“.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.