„Наблюдатели“ влизат в Народния театър с режисьор Явор Гърдев

През ноември започват репетиции в Народния театър „Иван Вазов“ на новата пиеса на Константин  Илиев „Наблюдатели“ с режисьор Явор Гърдев. Това съобщи авторът на среща с почитатели в Ловеч.  Пиесата  е сблъсък на исторически и днешни персонажи  в диалог за съдбините български.

В Ловеч много аплодисменти и цветя получи гостуващият спектакъл „Одисей пътува за Итака” по пиесата на Константин Илиев, който лично дойде за среща в Ловеч на 17 октомври вечерта. Залата беше пълна с негови почитатели, имаше специални гости от родното му село Горно Павликене, кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова също беше сред зрителите.

Спектакълът на Драматичния куклен театър „Константин Величков” – Пазарджик, беше на гастрол по повод скорошното обявяване на автора за почетен гражданин на Ловеч. „Одисей пътува за Итака” (реж. Владлен Александров) разказва една криминална история в българско село, като с тънък хумор и симпатия разкрива съдбите и характерите на неговите жители. Същевременно постановката е повик за повече човещина и разбирателство между хората.

По-рано през деня писателят имаше среща с ученици от Езиковата гимназия и граждани на Ловеч. Неговият живот и творчество беше представено от актьора Стоян Георгиев, който е своеобразен летописец на ловешкия театър. После повече от час Константин Илиев припомни някои епизоди и дългия си творчески път, отговори и на въпросите на публиката.

По повод зададените въпроси за Васил Левски и поп Кръстьо, Константин Илиев съобщи новината, че в момента в Турция местен историк подготвя интересна книга с новооткрити документи за залавянето на Апостола в турските архиви.

Тъй като гостът скоро имаше рожден ден, кметът Корнелия Маринова му връчи поздравителен адрес и цветя. Тя му пожела нови творчески успехи и го покани по-често да гостува в Ловеч. На срещата присъстваше и заместник-кметът Даниел Колев, директорът на Драматичен театър – Ловеч, Биляна Петрова, актьори.

Драматургът Константин Илиев е роден на 16 октомври 1937 г. в село Горно Павликене, Ловешко. Завършил е немска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализира театрознание в Хумболтовия университет в Берлин, където защитава докторска дисертация върху драматургията на Фридрих Дюренмат. Работи като драматург Драматичен театър „Н. Й. Вапцаров“ в Благоевград и Театър „София“. От 1995 г. до 2007 г. е главен драматург на Народния театър „Иван Вазов“. Превежда от немски език (Бертолт Брехт, Георг Бюхнер). Негови пиеси са поставяни в Австрия, Англия, Естония, Република Македония, Полша, Русия, Словакия, Франция. Почетен  гражданин на Ловеч от 11 май 2018 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.