Кметът на Ловеч влиза в съвета за „живи човешки съкровища”

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова влиза в състава на Националния съвет по нематериално културно наследство. Това става ясно от получената на 28.09.2018 г. заповед на министъра на култура на Боил Банов в Община Ловеч.


Кметът на Ловеч е предложен за състава на съвета от Националното сдружение на общините в Република България. Това е своеобразно признание за направеното през годините и за значителните резултати в опазване на нематериалното културно наследство в общината.
В състава на Националния съвет влизат 15 души, между които са проф. Мила Сантова, доц. д-р Анна Щърбанова, директорът на РИМ – Русе, Николай Ненов, Ирена Тодорова от ЮНЕСКО и други. Председател е Амелия Гешева – заместник-министър на културата.
Националният съвет по нематериално културно наследство e постоянно действащ орган към министъра на културата с експертно-консултативни функции. Съветът осъществява своята дейност в съответствие с разпоредбите на Закона за културното наследство и Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Нематериалното културно наследство, като музиката, танца, словото, обредите, съборите и традиционните културни умения, е основен извор на идентичност. Затова хората, които притежават познания и умения, за да интерпретират или създават тези специфични елементи, се определят като „живи човешки съкровища”.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.