Пламен Дойнов гостува в Ловеч

Един от най-интересните и актуални литературни изследователи, поет и драматург, доц. д-р Пламен Дойнов от НБУ, гостува на 19 септември 2018 г. в Ловеч. В библиотеката пред местната интелигенция той говори по темата за литературните казуси на „пренаписване“ или друг натиск на комунистическата власт върху романи като „Тютюн“, „Лице“ и „Хайка за вълци“.


Представи и свои стихове от най-новата си книга с политическа сатира „Балът на тираните“ (2016). Той прочете и творбата „Надзирателката Ръжгева разказва спомени за концлагера край Ловеч”, която е предизвикана от видяното в документалния филм „Вината“ (1999) на режисьора Анна Петкова за концлагера край Ловеч.


Преди това обаче поетът попита дали жителите днес в Ловеч имат комплекс от лагера „Слънчев бряг“ (1959-1962)?
„Не, нямаме никакъв комплекс, защото когато през 1959 г. доведоха тези хора, на нас ни казаха, че са злодеи, хулигани, убийци. Един даже бил убил жена си, като я гъделичкал… „
Такъв отговор се чу от публиката днес. Оставям го без коментар.
Доц. Пламен Дойнов се интересува от неосветените места в българската литература до 1989 г. Той защити тезата, че днес да пишеш за миналото, без да си чел архивите, е несериозно. Не може да се ориентираш вярно, без корекцията на отворените архиви и досиета, а те често имат двойно и тройно дъно.

Ученият е привърженик на методологията, позната като „микроистория“. Той я прилага в книгата „Литература на случаите. От „Тютюн“ до „Хайка за вълци“(Сиела, 2017).
Гостът даде примери от живота и творчеството Димитър Димов, Радой Ралин, Иван Динков, Блага Димитрова. Не е лесно да се отсъди, бързите заключения обикновено са грешни. Например контрактациите от страна на държавата с творци понякога водят до качествени творби. Пример – стихосбирката на пловдивския поет Иван Теофилов „Град върху градовете“ (1976) е поръчка.


Гостът изказа тревогата си, че днес мнозина не се чувстват отговорни за общата ни памет. Това е срамно, каза той. Днес нямаме необходимост от нови герои, героите принадлежат на миналото. Днес имаме нужда от хора, които си вършат работата, заключи Пламен Дойнов.

Цветан С. Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.