Какви диви животни се срещат из Ловеч?

 

lovech lisica

Лисица из Ловеч

Какви диви животни се срещат из град Ловеч? Всякакви, само мечка не е слизала от Балкана. Мнозина помнят как през август 2014 година избягалият от клетката си ягуар Алонсо бе наплашил града, да се наложи да се вдигат ловците под тревога. След като не успяха да го върнат в клетка, той беше прострелян и днес може да се види препариран в Природо-научния музея в село Черни Осъм. Но това е изключение, което, надяваме се, никога няма да се повтори.

Тук не става дума за кучета и котки, които са обичайни обитатели в градската среда. Не става дума и за диви катерици, които можем да видим на алеята „Баш бунар“ или в парка „Стратеш“ . Змии, гущери и мишки – пропускаме ги.

Сега говорим за по-големи диви животни, които не са избяга от клетка, а са дошли от дивата природа и спокойно се разхождат из града, в реката и около нея.

В Ловеч може да видиш лисица, сокол, видра или гларуси – това показват снимките на наблюдателни съграждани, които са успели да документират срещите.

lovech sokol

Сокол до пазара на „Осъмска“

Наскоро Добринка Думанова публикува в социалните мрежи снимка на сокол, заснет на парапета на ул. „Осъмска“, близо до пазара. По-рано пък потребителят Цанко пусна интересен видеоклип на лисица, която пресича центъра на Ловеч до Бароковите къщи. Клипът беше излъчен по Нова телевизия.

lovech glarus

Гларус в Осъм

Гларусите отдавна са обичайна гледка по поречието на Осъм. Реката привлича и други диви обитатели.

Видра под Покрития мост

През 2016 г. беше заснето семейство видри, което живееше около Покрития мост и се прехранваха, като ловеше риба. Това  е рядко срещана гледка в центъра на един град.

Само за десетина минути хищникът успя да хване три риби. След всеки улов излизаше на колоната под моста, за да хапне набързо и отново да се гмурне. Под вода видрата се губи за дълги минути, а на повърхността се стрелва за секунда.

По време на почистването миналата година на речното корито от буйната растителност навлезе много техника и хора и видрите навярно са се преместили на по-спокойно място.

Припомняме, че преди повече от десет години една лисица беше проникнала в сградата на пощата в Ловеч и предизвика силен смут.

Какво трябва да се знае в тези случаи?  Има хора, които призовават властта да се намеси, като считат дивите животни за белег за упадък на Ловеч.

Първо – със сигурност дивите животни търсят прехрана в градската среда и това не е причина да се убиват. Второ – общинската администрация няма никакви правомощия да гони, убива или да предприема друго действие по отношение на тези животни.

Областната дирекция по безопасност на храните също не е компетентна да ги гони, но ги наблюдава и ако имат бяс, тогава трябва да се намеси. Ловците пък нямат законовото право да ловуват в населени места. РИОСВ се занимават само със защитени видове животни, но не и с лисици.

При всички случаи убиване на тези животни в града е престъпление и се наказва. По-добре е да им се радваме и да пускаме техни снимки в мрежата, а не да всяваме страх. И да помним, че човекът също е част от природата.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.