Пак спасяваха „Плаващата сцена“ в Ловеч

Придошлият в неделя Осъм (140 см при критични 350 см) отново наложи спешни предпазни мерки за спасяване на т.нар. „Плаваща сцена“. В неделния следобед екип на община Ловеч, както и доброволци, на два пъти укрепваха закотвянето на понтоните до Покрития мост в центъра на града.

Припомняме, че предишните години сцената на два пъти беше отвличана от буйните води, което поставя основателно въпроса доколко е премислена цялата ситуация.


Същевременно в понеделник бяха свалени културните събития за 9, 10 и 11-и юли (понеделник, вторник и сряда) от програмата на „Вечерни среща край реката“ на плаващата сцена поради лошите метеорологични условия. Става дума за предвидените съответно концерт на Общински духов оркестър, концерт на НЧ „Бяла Анаста 2016“ и детската работилница „Да рисуваме край реката“.


Падналите валежи през последното денонощие в Ловеч не са нанесли значими щети и повреди, съобщиха от общината. Наводнените участъци от градските улици са отводнени в рамките до половин час, като шахтите са почистени веднъж и предстои ново почистване.
Екипи на Гражданска защита, на полицията и на отдел „Контрол и сигурност“ към Община Ловеч са участвали активно в нормализиране на състоянието след проливния дъжд в неделя следобед.
Падналото количество дъжд пред деня е 39 л/кв. м, а през нощта – 21 л/кв. м, според информация на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.
В Община Ловеч са приети два сигнала за бедствия. В село Радювене местната бара е препълнена от водосбора на близките дерета и през нощта е заляла част от къщи и стопански постройки. Има информация са удавени дребни селскостопански животни и повредено имущество. Няма бедстващи хора.
В село Соколово поройна вода е отнесла настилката на една от улиците.
Критичните участъци и предприетите действия бяха посетени лично на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова и заместник-кметът Даниел Колев, който взе дейно участие в акциите.
Съставена е комисия, която ще опише щетите в пострадалите райони.
Днес, 9 юли, за област Ловеч е обявен жълт код за обилни валежи и гръмотевична активност. Такъв код е обявен в още 20 области – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Смолян, Пловдив, Пазарджик, София-област и София-град.
В тези райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, възможни са и градушки. Очакваните количества на падналия дъжд може да достигнат 5-15 л/кв.м, на отделни места до 20-25 л/кв.м. Пожарни и полицейски екипи са в готовност за реакция във връзка с прогнозите за проливни валежи.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.