Чиновничка от Бюрото по труда в Ловеч е задържана за 72 часа

Чиновничка от Бюрото по труда в Ловеч е задържана за 72 часа във вторник късно вечерта. Тя е привлечена като обвиняема за злоупотреба със средства по програми на Бюрото по труда в Ловеч, където работи. Става дума за схема с ваучери и за сума около 120 хил. лева, съобщи dnes.bg.


Йовка Тодорова е известна и като общинска съветничка.
В Окръжна прокуратура-Ловеч е образувано досъдебно производство за длъжностно престъпление за това, че Тодорова не е изпълнила служебните си задължения по предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Агенцията по заетостта, с цел да набави за другиго имотна облага. От това са настъпили значителни вредни последици в размер на 117 300 лв. за Агенцията по заетостта, уточниха от прокуратурата.
Неизпълнението на служебните й задължения се изразявало в извършване на рекламна дейност, чрез насочване на кандидати за обучение към конкретна фирма, в неотразяване на констатации за извършени проверки, некоректно попълване, с необходимите реквизити, на констативни протоколи за присъствие на обучаеми лица при извършване проверки на място, неизвършване на контролни проверки, съгласно план-график.
В резултат на тази дейност била получена облага за фирмата, която извършвала обучението под формата на ваучери на значителна стойност.
Във връзка с процесуално-следствените действия са проведени разпити на служители в Бюрото. ДАНС и полиция са претърсили офисите, иззета е документация, уличаваща Тодорова.
Съветничката е от групата на ГЕРБ, член е на две комисии: Постоянна комисия по общинска собственост, устройство на територията, комунални дейности, екология и транспорт и Постоянна комисия за децата, младежта, спорта и НПО. По-късно от ПП ГЕРБ се разграничиха от действията на Тодорова: „От ПП ГЕРБ никога и по никакъв начин не сме разпъвали политически чадър над никого. Както неведнъж сме показвали, ние сме безкомпромисни към хора, които уронват името на партията с поведението и действията си. Очакваме разследващите и правораздавателни органи да си свършат работата“, се казва в позицията на ловешките структури на партията.

Йовка Тодорова е експерт, ръководи отдел, отговарящ за програмите, по които се провеждат шофьорски курсове на безработни. Според схемата за източване на средства тя водела списъците, в които фигурирали фиктивно 20-30 души. Или пък реално часовете, предвидени за обучение, били по-малко.
За длъжностно престъпление Законът предвижда наказание от 1 до 8 години лишаване от свобода.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.