За трудовия еврейски лагер край село Изворче, Ловешко ( 1941 -1943 г.)

 

Тази запазена чешмичка с надпис напомня днес за лагераПочти забравен трудов еврейски лагер имало в периода 1941 – 1943 г. край ловешкото село Изворче, съобщи пресцентърът на община Ловеч. Този неизвестен за широката общественост факт стана ясен от проведена среща на 1 юни 2018.

Тогава кметът на Ловеч Корнелия Маринова се срещна с проф. Михаел Бар-Зоар, специалист по Близкия изток, историк, политик, журналист и писател, и Яков Джераси, председател на фондация „Израел – България“. Поводът за посещението бе да се даде публичност на този малко неизвестен факт от миналото. Мястото на палатковия лагер по-рано на 1 юни беше посетено от израелските гости, от зам.-кмета Венцислав Христов, общинския съветник Мариета Цанкова, историци, журналисти и граждани.
На срещата в общината стана ясно, че очевидец на събитията е ловчалията Тодор Цвятков Томчев (90г.), който е носил вода на лагерниците. Неговите синове Цветан Томчев (столичен журналист и фотограф) и Николай Томчев (местен бизнесмен) са инициатори на срещата с помощта на Яков Джераси.


Проф. Михаел Бар-Зоар, който бе придружен от своята съпруга, разказа накратко историята на спасяването на българските евреи и как е написал книгата „Спасението“. Предизвикателството е дошло от факта, че спасяването на 9000 евреи в Дания е широко популяризирано в света, а спасяването на 50 000 евреи в България – не.

Професорът е категоричен, че за спасяването са работили българската църква, цар Борис Трети и депутатът Димитър Пешев. По време на събитията Михаел е бил дете, а баща му е бил в трудовия лагера край Изворче. Днес единственият запазен знак оттогава е една чешмичка, изградена от лагерниците. На нея трудно се разчита личи надпис „Труд за България“ и други сигнатури. Евреите са работили по изграждане на пътя през тези села.
Кметът на Ловеч се ангажира с идеята да се изгради еко-пътека към мястото и да се постави информационна табела на близкия път.


На края на срещата Корнелия Маринова подари на проф. Михаел Бар-Зоар и Яков Джераси плакети на Община Ловеч и информационни материали за града. Професорът пък връчи на своята книга „Спасението“ с най-сърдечни поздрави за прекрасния прием на кмета на красивия Ловеч.

Снимки Цветан Томчев и пресцентър

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.